

Notícies - 07/05/2025
La formació de la FEEC tanca un hivern d’activitat intensa
Alpinisme Curses per Muntanya Esquí de muntanya Excursionisme Formació
Aquest hivern, l’Àrea de Formació i ECAM de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha proposat una extensa oferta de formació. De fet, s’han format més de 250 persones en aquest període. L’objectiu ha estat continuar promovent la seguretat, la tècnica i la qualitat en les activitats de muntanya.
Més de 110 alumnes han participat en els cursos de promoció, adreçats a ampliar coneixements i oferir noves eines a participants i persones federades. S’hi han impartit formacions d’alpinisme nivell 1 i 2, esquí de muntanya nivell 1, i un curs específic per a dones de nivell 2. Com també, sessions sobre víctimes d’allaus i orientació per a persones sordes. A més, s’han dut a terme accions formatives en Suport Vital Bàsic i ús del DEA, Assistència Immediata a l’Accidentat de Muntanya i jornades sobre discapacitat física i ús de la cadira Joëlette.
Dins del programa Forma’t les 4 estacions, pensat per oferir jornades d’un dia perquè els federats descobreixin diferents disciplines de la FEEC, s’han impulsat tres activitats formatives amb una quinzena de participants: una jornada d’alpinisme, una d’escalada en gel i una altra de progressió per crestes.
En l’àmbit federatiu, l’any ha començat amb la publicació de gairebé tota l’oferta de cursos de formació oficial. Entre les formacions realitzades, destaca el curs d’Instructor d’Alpinisme (part d’hivern, neu i gel) que té com a finalitat capacitar els participants per exercir com a instructors dins les entitats. S’hi han treballat continguts com la progressió en gel, el rescat en allaus, la nivologia i la progressió en glaceres.
Igualment, s’han celebrat dues proves d’accés a Monitor i Instructor Federatiu. Una, al mes de gener; l’altra, al març, per a capacitar a l’alumnat a fer una formació federativa.
Així mateix, l’Àrea de Formació i ECAM ha impartit una formació STA 1 (Seguretat en Terreny d’Allaus) en col·laboració amb l’ACNA, amb una part pràctica centrada en la identificació de trampes del terreny, traçat de rutes segures, estratificació de la neu i tècniques de reducció del risc, així com el rescat bàsic.
De la mateixa manera, el Bloc Comú de Muntanya, curs imprescindible per accedir a les titulacions d’instructor en especialitats com barrancs o curses per muntanya, i obligatori per al Monitor de Marxa Nòrdica. Aquest bloc inclou continguts sobre orientació, medi natural, conducció de grups, legislació i dinàmica d’activitats.
Finalment, en l’àmbit de l’arbitratge, s’han realitzat dues formacions clau: el Curs d’Àrbitre Ambiental, una figura encarregada del control i avaluació ambiental en les curses per muntanya segons els protocols de la FEEC i la Generalitat. Com també, el Curs d’Àrbitre de Curses per Muntanya, que prepara els participants per exercir com a jutges en competicions, amb coneixements de normativa, seguretat, gestió d’equips, primers auxilis i compromís ambiental.
Amb aquest balanç, la FEEC referma el seu compromís amb una formació tècnica, inclusiva i de qualitat, clau per al desenvolupament segur i sostenible de les activitats de muntanya a Catalunya.