FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 25/04/2024

La formació de la FEEC, referent mundial

Excursionisme Formació

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) treballa conjuntament amb la Federación Mexicana de Deportes de Montaña y Escalada (FMDMYE) des de l’any 2021. Aquesta col·laboració ha servit per a la implantació d’una àrea de formació a la federació nord americana.

La junta directiva de la FMDMYE encapçalada per Francisco Montiel Neria ha decidit fer un pas endavant amb els aspectes relacionats amb la formació i ha apostat per importar a terres mexicanes el projecte d’una Escola d’Alta Muntanya.

Des de la FEEC s’han iniciat unes reunions mensuals i sota l’impuls de la UIAA, s’han començat a encaminar aquest nou projecte.

La FEEC fa actualement tasques d’assessorament en la creació d’un reglament per a la Àrea de Formació de la FMDMYE i la creació d’un comitè que gestioni aquest àrea i que serveixi com a gestor a llarg termini de la formació en muntanya a terres mexicanes.

L’objectiu principal és el de formar i documentar a instructors per a poder instruir a altres formadors mexicans. L’Àrea de Formació de la FEEC treballa també en la creació dels currículums i continguts específics per la formació en diferents activitats de muntanya. El primer pas s’ha fet amb excurcionisme com a projecte genèric abans d’entrar en projectes específics.

Formació a Colòmbia

El model de l’ECAM de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya es converteix en referent per a la federació de Colòmbia, que vol millorar la relació del turisme i l’esport amb la muntanya. És per això que ha contactat amb la FEEC per a conèixer-ne el funcionament, els tipus d’activitats, la formació que hauran de tenir els futurs guies i, en definitiva, per a rebre assistència que els ajudi a tirar endavant el projecte.

El president de la  FEEC, Jordi Merino, va assistir al I Congrés Colombià de Senderisme i Muntanya anomenat Els senders com a territoris de pau que va tenir lloc a Risaralda (Colòmbia) l’any 2023. L’Àrea de Formació i l’ECAM han realitzat quatre ponències sobre la mateixa ECAM, l’organització de la FEEC, les principals activitats que es duen a terme i la xarxa de senders.

La col·laboració amb les federacions americanes portarà a diferents formadors de Colòmbia i Mèxic fins a Catalunya el pròxim mes d’octubre per a seguir el seu procés de formació al costat de membres de l’ECAM.

Homologació a Jordània

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha estat l’encarregada d’homologar els cursos d’equipadors de rocòdroms de competició i d’instructors d’escalada esportiva a Jordània.

Ho ha fet a través de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya (ECAM) i del tècnic Toti Vales que va participar com a equipador en una prova realitzada al rococòdrom Climbat d’Amman. Aquest mateix rocòdrom va ser el primer en acollir una prova de la Copa del Món a l’Orient Mitjà.

La Federació de Jordània es va posar en contacte amb el mateix Vales per poder comptar amb ell i amb la formació de la FEEC per als cursos d’escalada que s’havien de fer des de la mateixa federació per primera vegada.

Els alumnes que van participar en el curs d’equipadors van seguir els protocols marcats des de l’ECAM i van haver de presentar el seu currículum esportiu i una mínima experiència per a poder accedir al curs que va constar també amb una part teòrica on es tractaven diferents matèries (Kiniseologia, teoria de l’entrenament, fisiologia de l’escalada, reglaments de competició, material i seguretat).

L’ECAM, formació de formadors

Té el seu precedent en l’existència, des de l’any 1953, de la delegació catalana de la Escuela Nacional de Alta Montaña (ENAM). La seva creació l’any 1978, en el si de la FEEC, va consolidar l’agrupació d’experts i tècnics que van planificar els primers cursos de formació en les diferents especialitats.

Actualment, l’ECAM té com a funció principal la formació de personal docent de les entitats i clubs excursionistes en totes les disciplines esportives competència de la FEEC i contemplades als seus Estatuts. Seran els seus membres qui duran a terme la formació per esportistes a les entitats i clubs associats a la Federació.

L’Escola està formada per instructors federatius i tècnics d’esport en muntanya i escalada. Totes les persones que vulguin formar-ne part, han de fer arribar la sol·licitud, l’autorització per la recollida de dades i drets d’imatge i la documentació que es requereix a l’adreça electrònica ecam@feec.cat. L’únic requisit, a part de la pròpia titulació, és disposar de la llicència federativa de la FEEC.