FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 19/05/2025

La Festa de la Cançó de Muntanya, a Sabadell

Cultura Festa de la Cançó de Muntanya

La sala d’actes de la Unió Excursionista de Sabadell (C/Salut 14-16, Sabadell) serà la seu enguany de la 58a Festa de la Cançó de Muntanya. En aquesta edició la UES i la seva coral La Carena són els encarregats d’organitzar aquest esdeveniment que té entre els seus objectius el de preservar les cançons de muntanya pròpies de l’excursionisme del nostre país.

De moment han confirmat l’assistència a l’acte, les corals Cypsella de Sant Feliu de Guíxols, la Coral Quatre Cordes del CEC de Barcelona, la Coral La Llum de Sant Feliu de Codines i la coral Núria de la UEC de Gràcia.

La Festa de la Cançó de Muntanya es farà l’1 de juny a Sabadell i ja té el seu programa definit. 

El 27 de maig de 1962, durant l’Aplec de Cantaires de Montserrat, va sorgir la idea de celebrar una Festa de la Cançó de Muntanya. En aquells anys, donada la situació política, fer una cantada en català per part de corals excursionistes era impensable. La Coral Catalunya (actualment Coral Madrigalistes de Catalunya), amb el seu mestre Josep Mª Castelló, foren els qui inicialment tiraren endavant la idea.

Davant la prohibició, per part de les autoritats, per fer aquesta trobada a Vil·la Joana i a tota la província de Barcelona, Francesc Trias i Saperas, president de l’Agrupació Excursionista de Catalunya, aconseguí el permís per celebrar-la a Hostalric.

El dia 9 de Maig de 1.965, un miler d’excursionistes arribaren Hostalric amb un tren especial per celebrar la primera Festa de la Cançó de Muntanya amb la participació de: Coral de l’A.E. de Reus, mestre Fusté, Coral U.E. de Sabadell, mestre Joan Auladell, Coral Catalunya de l’A.E. de Catalunya, mestre Josep Mª Castelló, Cantaires Muntanyencs del C.E. de Gràcia, mestre Josep Vila, Coral del C.E. de Catalunya, mestre J.M. Perellada, Coral Núria de la U.E.C., mestre Pere Jordà i Cantaires de la U.E.C., mestre Elisard Sala.

Aquesta festa s’organitza, des de llavors, anualment i serveix per aplegar en un indret diferent de Catalunya a les corals o grups de cantaires, tant d’entitats excursionistes com d’altres entitats, per realitzar un festival de cançons tradicionals, populars i muntanyenques. Al llarg dels anys hi ha hagut moltes CORALS PARTICIPANTS EN LES FESTES DE LA CANÇÓ DE MUNTANYA Aquestes corals o grups vocals, sense ànim de competició canta un parell de cançons i contribueix al cant comú, tant a la missa cantada com a la presentació de la festa i al concert de la tarda.

Actuació de les corals a la 30a Festa de la Cançó de Muntanya