Amb l’augment de les activitats a l’aire lliure durant els mesos d’estiu, el Cos de Bombers de la Generalitat, junt amb la Federació d’Entitats Excursionistes (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteo.cat), volen fer una crida a la precaució i a la responsabilitat al medi natural.
La crida s’ha fet, aquest matí, en el marc d’un exercici de rescat que han fet efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) a Montserrat, on han simulat que hi havia un escalador ferit a la paret, a uns 20 metres del terra. A l’exercici han assistit el cap del GRAE dels Bombers de la Generalitat, Oriol Vilalta, junt amb el vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, i el tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya i coordinador del portal Meteomuntanya, Pere Esteban.
Amb les altes temperatures i la sequera acumulada, sumades a la gran afluència de persones als espais naturals, s’incrementa significativament el risc d’incendi, però també el nombre d’accidents. Per això, és essencial extremar les mesures de seguretat i adoptar conductes responsables al medi ambient.
Habitualment, els mesos de juliol, agost i setembre, són els mesos en què els Bombers de la Generalitat fan més rescats a la muntanya de tot l’any. L’any passat, durant aquests mesos d’estiu (juliol, agost i setembre), van atendre una mitjana de 195 serveis al mes al medi natural. Mentre que la mitjana mensual de la resta de mesos va ser de 135 actuacions. Això vol dir un increment de més d’un 40% de serveis durant els mesos d’estiu.
El vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, ha volgut remarcar la col·laboració entre Bombers de la Generalitat, Meteocat i la FEEC, per a poder treballar en diferents eines que ajudin a fer baixar el número d’accidents a la muntanya. El vicepresident de la FEEC, ha destacat també l’àmplia oferta de formació existent arreu del país a les entitats excursionistes i ha reclamat recuperar la cultura de muntanya.
Casanovas ha deixat clar que la formació és l’element principal per a poder minimitzar el risc en les activitats de muntanya.
Recomanacions bàsiques:
Abans de sortir:
- No us desplaceu a les zones afectades per una alerta de Protecció Civil de la Generalitat i tingueu en compte les possibles restriccions d’accés al medi natural derivades de l’activació d’un pla d’emergències.
- El muntanyisme exigeix preparació: formeu-vos i informeu-vos-en.
- Abans de sortir, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució a través dels canals meteo.cat i meteomuntanya Renuncieu a l’activitat si les previsions són dolentes.
- Planifiqueu l’activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. Comproveu la distància, el desnivell i l’orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si aneu amb infants. Porteu sempre un GPS i un mapa de paper.
- Aneu-hi sempre amb companyia o, en tot cas, comuniqueu a algú l’activitat prevista i llocs pels quals preveieu passar.
- Utilitzeu material i equip adequats per a l’activitat. Sobretot porteu el calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si es gira pluja, vent o fred, mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar.
- Comenceu l’activitat a primera hora del matí i eviteu les hores de més calor (12h a 17h). Hidrateu-vos sovint i porteu prou aigua per a tot el recorregut. Protegiu-vos del sol amb gorra, ulleres, crema solar i roba lleugera.
- Comproveu si la zona on teniu previst passar disposa de cobertura telefònica per poder trucar al 112 o bé hi ha pals senyalitzadors de cobertura en la vostra ruta en l’enllaç.
Durant la marxa
1. Respecteu les senyalitzacions de perill.
2. Si aneu en grup, manteniu sempre el contacte amb les altres persones.
3. Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
4. Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
5. Si teniu fred, no deixeu de caminar.
6. En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.
7. En rius, estanys i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
8. Si plou o ha plogut recentment, allunyeu-vos de rius, rieres i torrents i de les zones inundables.
9. No travesseu amb el vehicle ni a peu guals, rierols o punts inundats.
10. En cas d’accident, truqueu al 112.
La col·laboració ciutadana és imprescindible per preservar el nostre entorn i evitar danys personals i materials.
CONSULTA MÉS RECOMANACIONS PER LES TEVES ACTIVITATS DE MUNTANYA AL WEB DE LA FEEC