FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pep Llusà - FEEC
Foto: Pep Llusà - FEEC

Notícies - 02/07/2025

La FEEC participa en una jornada per a posar en valor el GR® 7

Excursionisme Senders

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha participat de la jornada, organitzada des de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV), per a reflexionar i dinamitzar el GR® 7.

El vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, ha estat el representant de la Federació en aquesta jornada que s’ha celebrat a Morella (els Ports) i que ha servit per a unir esforços en la concepció i la preservació d’aquest sernder de Gran Recorregut.

Des de la FEMECV s’ha recordat que el GR® 7, recorre més de 600KM, en territori valencià, travessa més de 50 municipis dels quals 18 estan en risc de despoblació. Per aquest motiu s’ha fet una crida perquè el traçat senderista sigui un motor de desenvolupament rural, sostenible i que connecti pobles per a combatre la despoblació.

A Catalunya el sender entra des d’Andorra, connectat a un gran eix europeu que travessa el Principat andorrà. El GR® 7 neix a la Farga de Moles, des d’on va a la Seu d’Urgell i voreja la serra del Cadí fins a Tuixén. Després torna a pujar fins a Coll de Jou i baixa – passant per les fonts del Cardener – a Sant Llorenç del Morunys. Continua cap a Solsona i el Santuari del Miracle i arriba a Pinós. El sender segueix entre camps de cereals i turons suaus fins a Sant Pere Sallavinera, Rubió i Bellprat, puja a la serra de Miramar i baixa a La Riba. Continua per Mont-ral i Arbolí, arriba a la mola de Colldejou i la serra de Llaberia, i baixa per Tivissa, Rasquera i Benifallet, seguint l’Ebre. Des de l’Ebre el camí puja a Paüls creuant els Ports de Beseit i finalment s’endinsa a la Comunitat Valenciana, des d’on segueix fins a Tarifa (sud de la Península).

A la trobada hi han participat també representants de les federacions de muntanya de Múrcia i Andalusia, així com de la FEDME i de diferents institucions del País Valencià.

Des de la FEMECV han marcat tres objectius principals per aquesta trobada: Reunir a totes les Federacions de Muntanyisme i administracions públiques implicades en la promoció, gestió i manteniment del sender GR® 7 a Espanya (Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia). Reflexionar sobre la situació actual del sender GR® 7 després del 50é aniversari de la creació de la primera senyal del GR® 7 a Tivissa (Tarragona) i les necessitats i millores que precisa aquest sender a Espanya i en l’Arc Mediterrani, des del límit d’Andorra fins a Tarifa. Promoure accions conjuntes entre la FEDME, les FFAA; les administracions autonòmiques, provincials i municipals, per a revitalitzar i dinamitzar el GR® 7 al costat dels clubs, ajuntaments i empreses locals relacionats amb el senderisme i els esports de muntanya.