FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 19/10/2016

La FEEC organitza una jornada tècnica dirigida als guardes dels seus refugis a Estanys de la Pera

Refugis

Un any més, el Comitè de Refugis de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha organitzat una jornada de formació en matèria de seguretat i emergències, destinada als guardes de la xarxa de refugis de la FEEC, que s’ha celebrat aquest dimarts 18 d’octubre.

La jornada, celebrada al refugi Estanys de la Pera (la Cerdanya), ha estat presentada per Lluís Simó, vicepresident de la FEEC i responsable de l’Àrea de Seguretat de la FEEC. I ha estat impartida pel Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, i per un tècnic col·laborador del Comitè.

La jornada ha començat a primera hora del matí amb una explicació dels recursos operatius, la distribució i l’estructura dels Bombers de la Generalitat així com de les campanyes de prevenció i de consells de seguretat a la muntanya. El responsable de la Unitat del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), Guillem Amorós, ha exposat quins són els recursos en cas d’emergència i els canals de difusió. A més, també s’ha presentat el Massive Open Online Course (MOOC) de Seguretat a les Activitats de Muntanya amb l’objectiu de conscienciar a la població de la seguretat a l’hora de fer activitats a la muntanya i conèixer la formació que realitzen diversos àmbits per tal que tothom que s’apropi a la muntanya ho faci amb seguretat i coresponsabilitat. Els Bombers de la Generalitat també han explicat com és la farmaciola tipus que han de tenir a l’abast els refugis de muntanya en cas d’accident.

Tot seguit, el cap de la Unitat del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers de la Generalitat, Miquel Vidal, ha fet una exposició de com s’ha d’actuar en cas d’hipotèrmia en l’entorn de muntanya donant conceptes bàsics de prevenció, detecció i tractament del pacient hipotèrmic. Aquest any s’ha volgut fer especial èmfasi en aquest tipus de pacient.

Amb la formació impartida es pretén fer partícips als guardes de tot el procés que implica l’emergència a la muntanya, ja que són receptors de molts avisos d’accidents a la muntanya i és molt important que puguin esdevenir informadors qualificats. 

Xerrada sobre manteniment bàsic i PAU

Així mateix, s’ha volgut aprofitar la jornada per a fer una xerrada tècnica sobre aspectes bàsics del manteniment diari dels diversos elements que hi ha en un refugi de muntanya. Una iniciativa molt ben valorada pels guardes i que era la primera vegada que es feia de manera col·lectiva, aprofitant una jornada d’aquestes característiques. El manteniment de les plaques fotovoltaiques i bateries; de les captacions d’aigua; o de les fosses sèptiques (manteniment i neteja), han estat alguns dels temes plantejats per Àlex Vives, gerent de l’empresa Sistemes 99, col·laboradora actual en diverses de les actuacions de millora que actualment està fent la FEEC en la seva xarxa de refugis.

Finalment, s’ha explicat l’esborrany del Pla d’Evacuació de refugis de la FEEC que s’està elaborant des de l’Àrea de Seguretat de la Federació. La jornada ha finalitzat amb un dinar de germanor entre tots els participants.

Fotografies / Josep Llusà