FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 07/05/2022

La FEEC inaugura el nou alberg excursionista de l’Albiol

Baix Camp Excursionisme Refugis

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha inaugurat el nou alberg excursionista de l’Albiol, situat en aquest municipi del Baix Camp, el dissabte 7 de maig, amb una assistència d’un centenar de persones.

Els encarregats d’inaugurar el catorzè equipament guardat de la Federació, propietat de l’Ajuntament de l’Albiol i del qual la FEEC n’és l’entitat concessionària per concessió administrativa d’ús privatiu del propi Ajuntament, han estat el president de la FEEC, Jordi Merino i l’alcalde de l’Albiol, Andreu Carrasco, acompanyats del vicepresident primer i cap de l’Àrea de Territori de la Federació, Josep Casanovas, i d’una delegació de la cooperativa ACTUA i de la societat Anem x Feina,  responsables de la gestió i explotació de la concessió d’aquest nou alberg excursionista, acompanyats per Carlos Guzmán, el guarda responsable d’aquest alberg excursionista.

obrirà les seves portes al públic a partir del proper divendres 20 de maig.

Ha encetat els parlaments Josep Casanovas, que ha destacat que “el del l’Albiol és el catorzè equipament guardat de la Federació i el primer ubicat a les Muntanyes de Prades”. També ha lloat la tasca de la cooperativa ACTUA, la guanyadora del concurs de licitació que va convocar la FEEC. A continuació ha intervingut Xende Sotelo i Javi Guerra, representants respectius d’ACTUA i Anem x Feina, que han parlat sobre la tasca social que realitzen. Carlos Guzmán, qui serà el guarda de l’alberg, ha convidat a tothom a conèixer la nova instal·lació i l’entorn natural que l’envolta a partir del proper 20 de maig.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha assenyalat que “avui la FEEC ha escrit una altre important línia en els seus 102 anys d’història amb la inauguració d’aquest equipament que ha d’acostar els excursionistes i les entitats de tot el país a conèixer una raconada esplèndida a través de l’excursionisme, el senderisme, les curses per muntanya, la bicicleta de muntanya, el descens de barrancs i l’escalada, principalment”. Merino ha agrait les facilitats que en tot moment ha posat l’Ajuntament de l’Albiol a la Federació i ha remarcat públicament la feina i l’entrega de Josep Casanovas, “sense el treball del qual no hagués estat possible inaugurar el catorzè equipament guardat de la Federació”. El president de la Federació també  ha agraït la presència dels membres i col·laboradors de la junta directiva, representants territorials i entitats que han assistit a la inauguració, lamentant la presència de cap representant de l’administració esportiva del Govern de la Generalitat, ni per part de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ni del Consell Català de l’Esport, del que es considera una instal·lació esportiva al servei de tota la societat.
Ha tancat l’acte protocol·lari Andreu Carrasco, que va repassar els moments més destacats des de l’any 2004, quan va néixer la idea de fer un alberg al municipi per a promoure la seva dinamització, fins arribar al dia d’avui, que tanca una etapa per iniciar-ne una de nova a partir del pròxim 20 de maig.

L’alberg excursionista de l’Albiol “Josep Golorons”

Situat en l’entorn natural de les Muntanyes de Prades, l’alberg es troba a l’entrada del poble de l’Albiol (Baix Camp). Es tracta d’un edifici format per una planta baixa, on hi ha la zona de bar, restaurant, zona de descans i dos lavabos. En la primera planta hi ha les 8 habitacions que poden acollir fins a 46 persones i dos lavabos i dutxes grans comuns. En la planta baixa, connectat amb l’alberg, però amb una entrada independent, hi ha un habitatge pels responsables de l’alberg excursionista, compost per un menjador-sala d’estar, dues habitacions (una d’elles doble) i un lavabo complert. L’alberg també té una zona exterior amb una àmplia terrassa i una sala polivalent adjunta ideal per impartir qualsevol tipus de formació i/o conferència, amb equip de projecció inclòs.

Les Muntanyes de Prades, un espai privilegiat per a la pràctica dels esports i les activitats de muntanya                                                     

Com a activitats de muntanya pròpiament dites, l’excursionisme, el senderisme, les curses per muntanya, el descens de barrancs, l’escalada i la bicicleta de muntanya seran les disciplines de muntanya estrella per recórrer l’entorn més proper a l’alberg excursionista de l’Albiol. Les Muntanyes de Prades són un terreny de joc espectacular per a la pràctica d’aquestes activitats de muntanya. Es tracta d’un conjunt de serres de la serralada Prelitoral catalana que ocupen 307 km2 i s’estenen per les comarques el Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat. Precisament la Generalitat de Catalunya va anunciar fa unes setmanes que en breu iniciaria els treballs per tramitar la declaració del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

A banda de les nombroses rutes excursionistes que discorren per aquestes espectaculars muntanyes a tocar de la Costa Daurada, dos dels senders homologats de la FEEC passen pel mateix poble de l’Albiol. D’una banda el GR® 65.5, més conegut com a Camí de Sant Jaume a Catalunya. També passa pel municipi de l’Albiol el sender de petit recorregut PR®-C 20, que uneix el mateix poble de l’Albiol amb el GR® 171 a l’alçada del refugi dels Cogullons, a les Muntanyes de Prades.

Molt a prop del refugi també es pot practicar l’escalada en roca i el descens de barrancs. L’Albiol també ha de ser en un futur un punt de referència per la pràctica del ciclisme en tots els seus vessants.