FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 29/04/2024

La FEEC i el DACC presenten els nous àrbitres ambientals

Berguedà Curses per Muntanya Curses per Muntanya Natura

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha començat a treballar en un nou projecte per aconseguir fer més sostenibles les activitats de muntanya.

La FEEC conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya han posat les bases d’un nou “Segell Verd” que ha iniciat el seu  període de proves aquest mateix 2024.

La intenció és que la majoria d’activitats que es realitzin al territori català estiguin dins dels paràmetres de sostenibilitat ambiental que marcarà aquest segell.

El primer pas ha estat la formació dels àrbitres ambientals, que s’ha realitzat el mes de març i que ha de servir per a poder portar un control exhaustiu dels hàbits sostenibles de les diferents proves.

Àrbitres ambientals

En la primera fornada formativa per part de l’ECAM un total de catorze àrbitres han obtingut el curs de formació per a poder encarregar-se de regular les curses, seguint una pauta de comportament sostenible.

La figura de l’àrbitre ambiental no és una figura sancionadora, si no una figura que aconsella i que ajuda a millorar l’esdevenir sostenible de les proves.

Des del Departament d’Acció Climàtica asseguren que el seu rol és “més d’assessorament mediambiental que no pas sancionador”. En concret, vetllaran perquè es respectin qüestions com “l’erosió del terreny, l’impacte sobre espècies amenaçades o la generació de residus“, segons ha explicat a l’ACN el director general de Medi Natural, Marc Vilahur, que ha assistit a la tercera prova de la Copa Catalana de Curses per Muntanya, la Berga-Rasos-Berga, on s’ha presentat en societat aquesta nova figura.

Vilahur ha explicat que aquest ha de ser un primer pas per a una regularització de totes les proves i poder disminuir el seu impacte ambiental al país.

 

Des de la FEEC, el president, Jordi Merino ha recordat que la majoria de curses federatives compleixen en un 80% les demandes mediambientals per a realitzar activitats sostenibles però que queda molta feina per fer al territori. Merino ha remarcat que la sostenibilitat i la preservació del medi ambient és un dels pals de paller de la FEEC.

 

El àrbitres s’encarregaran a partir d’ara d’omplir una acta molt completa per a poder determinar amb molta precisió si les proves compleixen amb tots els requisits per a poder obtenir el segell verd de la FEEC.

Núria Jiménez, àrbitra ambiental, ha volgut destacar que el seu rol era el de “donar suport a les entitats perquè els esdeveniments a muntanya siguin sostenibles i la petjada no sigui tant gran”.

 

La presentació dels nous àrbitres ambientals s’ha fet al Refugi del Rasos de Peguera i a més a més del Director General de Medi Ambient, Marc Vilahur i el president de la FEEC, Jordi Merino també hi han assistit, el cap de l’àrea de natura de la FEEC, Gil Erra i el Director Esportiu de la FEEC, Ton Massagué.

El àrbitres ambientals inicien el seu camí amb les curses per muntanya i les caminades de resistència amb la intenció d’ampliar el ventall de disciplines en els pròxims anys.