FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 11/08/2021

La FEEC demana extremar les precaucions a la muntanya

Excursionisme Seguretat Societat

L’actual situació d’onada de calor a partir d’aquest dimecres, fa que bona part del país estigui amb un alt risc d’incendis forestals. Les condicions climatològiques i meteorològiques d’aquests pròxims dies poden comportar que es puguin repetir situacions ja viscudes a Catalunya els anys 2003, 1998 o 1994, quan gran incedis forestals van debastar bona part de la Catalunya Central.

La forta calor i la baixa humitat es trobaran com a mínim fins aquest diumenge i tenint en compte la poca pluja que ha caigut aquestes últimes setmanes pot ser una combinació letal per les zones boscoses del país.
Des del Govern de la Generalitat s’insisteix en evitar al màxim possible qualsevol activitat de risc a la muntanya i lògicament es recorda la prohibició de fer foc i de llençar puntes de cigarreta en cap cas.

Els Agents Rurals tancaran els accessos al PN de Montserrat i al PN de la Serra de Montsant, també a l’ENP del Montmell-Marmellar, la Serra del Montsec i la Baronia de Rialp. El matexi cos d’Agents Rurals ha confirmat que reforçarà la vigilància durant l’episodi que està previst que s’allargui fins diumenge. Aquests tancament són provissionals i no es descarata que augmentin durant els pròxims dies depenent de l’evolució d’aquest episodi.

Davant d’aquesta situació la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya fa una crida a extremar les precaucions en qualsevol activitat de muntanya.

La FEEC també vol demanar que en cas d’incendis forestals s’evitin les activitat de risc a la muntanya per a que els serveis de rescat no hagin d’actuar en rescats a la muntanya. Aquestes últimes setmanes han augmentat de forma considerable els rescats al medi natural i especialment a la muntanya.

Eviteu fer cap activitat en zones molt boscoses on qualsevol descuit pot comportar l’inici d’un incendi forestal.

Des de la FEEC volem recordar també els consells a tenir en compte si es fan activitats de muntanya durant la temporada d’estiu:

Abans de començar l’activitat

  • Planifiqueu l’activitat tenint en compte les característiques i el nivell del grup. Feu-ho pensant sempre en la persona més feble.
  • No sortiu sense tenir clar quin és el nivell de dificultat i la seva durada.
  • Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps al portal web Meteomuntanya.
  • No sortiu sols, tingueu sempre algú ben informat sobre el recorregut i l’horari previst.
  • Si teniu dubtes sobre el vostre nivell a l’hora d’afrontar les dificultats previstes, penseu en la possibilitat de contractar un bon professional que us acompanyi.
  • Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer i als possibles canvis de temps. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal i roba d’abric.

 

Durant la marxa

  • Quan ja heu iniciat l’activitat, penseu si tot està sortint com estava previst, observeu si hi ha algun indici d’estat de fatiga en el grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent estables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
  • Tingueu una bona actitud en general, sigueu amables amb els altres muntanyencs, respecteu els ramats i conreus i tanqueu els filats després del vostre pas.
  • Emporteu-vos les deixalles perquè no quedi cap rastre de la vostra presència a la muntanya. Respecteu la natura.
  • Respecteu les propietats privades.
  • A l’hora d’acampar o bivaquejar, respecteu la normativa i feu-ho únicament en indrets autoritzats.
  • Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.
  • Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Si aneu amb infants:

  • Adapteu el recorregut, la durada i el desnivell. Procureu buscar itineraris lúdics, amb estanys, rius, replans d’herba, etc.
  • Els nens i les nenes es cansen molt de pressa i, sovint, sense avís previ. Penseu que són els primers a passar calor o fred.
  • En portar a l’esquena els més petits, la immobilitat i la postura poden agreujar alguns fenòmens com el fred, la insolació o la deshidratació. Evitem dur-los més amunt de 2.500 m d’altitud.

 

En cas d’accident

  • Mantingueu la calma i no oblideu el protocol PAS: Protegir, Avisar i Socórrer.
  • El número de telèfon europeu d’emergències és el 112. Tingueu en compte que les trucades a aquest servei es poden fer sempre que hi hagi cobertura de qualsevol companyia i fins i tot amb el telèfon bloquejat.
  • Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
  • No mogueu la víctima si no és per un perill imminent, tapeu-la per protegir-la del sol o del fred, tranquil·litzeu-la i no li doneu menjar ni beure.

Més informació a l’apartat de seguretat del web de la FEEC.

Podeu seguir tota la informació meteorològica a la muntanya al web METEOMUNTANYA