FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 14/02/2023

La 54a Flama de la Llengua fa la seva segona parada al cim del Tossal del Rei

Excursionisme Cultura Entitats Excursionisme Societat Flama de la Llengua Catalana

Aquest diumenge 19 de febrer la 54a Flama de la Llengua Catalana arribarà fins al cim del Tossal del Rei (1349.8 m), on conflueixen Catalunya, València i Aragó, com a mostra de la unitat de la nostra llengua. Serà la segona parada d’aquesta tradicional activitat que enguany està organitzada per l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró.

La primera cita va tenir lloc el passat 5 de febrer a Prada de Conflent, on la flama de la llengua va tornar a encendre’s a la tomba de Pompeu Fabra, com ja és habitual.

Finalment, el 26 de febrer la flama farà l’últim tram del seu recorregut fins a arribar a l’Abadia de Montserrat, on es mantindrà encesa nit i dia sota la inscripció: ‘Encesa per la fe, portada per l’esforç i mantinguda per la voluntat d’un poble’. La Flama també serà del 4 al 26 de febrer a Mataró.

Programa de la jornada

El diumenge 19 de febrer se sortirà de Fredes a les 9.30h del matí. Es tracta d’una excursió de baixa dificultat, d’uns 9 km de distància, un desnivell de 460m i una durada aproximada d’unes 3 hores. La pujada fins al cim del Tossal es farà a peu per la pista forestal del coll de Tombadors o pel GR el camí clàssic. Si algú així ho desitja, pot arribar al cim amb cotxe per la pista i seguint La Flama. Cal portar esmorzar i dinar. Hi ha la possibilitat de dinar a l’alberg Font de Lluny a La Pobla de Benifassà com els darrers anys amb reserva prèvia. Tots els detalls de l’activitat es poden trobar al web de l’entitat organitzadora.

Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.

Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rera any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

El desembre de 2008, amb motiu del 40è aniversari de la celebració d’aquest acte, va tenir lloc a Montserrat un acte d’agraïment i reconeixement a les entitats i persones que han fet possible la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Amb aquest motiu, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va publicar el llibre Quaranta anys de la flama de la llengua catalana (1968-2008), de Francesc Roma i Casanovas.