FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 23/05/2016

Kilian Jornet (CE Puigcerdà) i Marta Molist (AE Matxacuca), dos catalans al podi de la marató de muntanya Zegama-Aizkorri

Curses per Muntanya

La població de Zegama (Guipúscoa) s’ha convertit en l’epicentre mundial de les curses per muntanya, aquest diumenge 22 de maig. La quinzena edició de la marató de muntanya Zegama-Aizkorri, puntuable per el circuit internacional Skyrunner World Series, ha aplegat un any més als millors corredors de muntanya del món. La pluja, el fang i el fred han tornat a ser protagonistes a la clàssica basca, endurint les condicions de la cursa considerablement.

Més d’un centenar de catalans, d’un total de 500 participants, han pres la sortida des de la plaça de Zegama, convertint-se en la nacionalitat amb més representació a la marató. Aquest alt índex de corredors vinguts de Catalunya és fruit de la gran tradició que hi han per aquest esport a casa nostra. Els corredors catalans han aconseguit els dorsals per les bones marques fetes en edicions anteriors de la Zegama-Aizkorri, per formar part de marques esportives que els patrocinen, per ser els afortunats a un sorteig amb unes 7.000 sol·licituds, o per tenir una plaça a la Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC, entre d’altres.

La meteorologia ha sigut determinant un any més a Zegama. Ningú imaginava després de patir temperatures properes als 30º el divendres a la cursa vertical, o durant la recollida de dorsals tota la jornada prèvia a la cursa, el dissabte, que la situació canviaria radicalment. Però Zegama és Zegama. La previsió per el diumenge apuntava un canvi i es va complir. Una espesa boira cobria des de primera hora del matí les parts altes de la cursa, als cims de l’Aratz, Aizkorri i Aitxuri, i ha obligat als corredors a decidir quina estratègia seguir per a no ser presa fàcil del fred.

La mítica pujada del Sancti Spiritu, al quilòmetre 20, plena de públic des de bon matí, ha marcat el punt d’inflexió de la cursa. Fernando Rosa, seleccionador català, ho recordava: “Allà és on comença la cursa de veritat. Arribar en una bona posició a aquelles rampes no es garantia de res”. Aquest punt també ha desvetllat el que els hi esperava als corredors. Pluja forta, molt fang, i fins i tot pedra al cim de l’Aizkorri. Kilian Jornet (Club Poliesportiu Puigcerdà) aliè a les dures condicions, ha liderat la cursa quasi des de la primera rampa. En dones, Azara García ha passat la primera per Sancti Spiritu, però poc després ha hagut d’abandonar, víctima del fred.

Kilian Jornet suma el seu vuitè triomf a Zegama. Marta Molist entre les cinc millors

Kilian Jornet venia a guanyar la seva vuitena Zegama-Aizkorri, i no ha donat treva en cap moment. Poc després de l’inici de les grans dificultats a Sancti Spiritu s’ha col·locat en primera posició i ja no ha girat la vista enrere. Només quan ha començat la llarga baixada fins a Zegama des del cim de l’Andraitz Jornet ha controlat que Marc Lauenstein no li donés caça. “Marc baixa molt bé, molt fort, he hagut de baixar ràpid per mantenir les distàncies” comentava Jornet.

El corredor de la Cerdanya s’ha proclamat guanyador amb un temps de 3 hores i 50 minuts. “Ha sigut una cursa molt dura. Al cim de l’Aizkorri feia molt fred, quasi no sentia les mans, i ha costat tornar a entrar en calor per afrontar l’última part de la cursa”. El segon classificat ha sigut Marc Lauenstein, amb 3 hores i 59 minuts, i el tercer Luis Alberto Hernando, amb 4 hores.

En categoria femenina s’ha viscut una cursa amb dues grans sorpreses. La primera, la victòria de Yngvild Kaspersen, que amb un temps de 4 hores i 50 minuts, s’ha imposat a les favorites a priori, Megan Kimmel, segona amb 4 hores i 59 minuts, i Oihana Kortazar, amb 5 hores i 6 minuts. Només un minut i quatre segons després, amb 5 hores i 7 minuts, ha creuat la línia de meta la catalana Marta Molist, segona sorpresa del dia.

La corredora de l’AE Matxacuca i membre de l’equip de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC s’ha guanyat la quarta plaça del podi a pols. “Les condicions de la cursa ha sigut molt dures, amb una meteorologia extrema. He intentat això no m’afectés en cap moment, no volia abandonar pel fred i la pluja”. A Zegama són cinc els corredors que pugen al podi. La cinquena classificada femenina, i completant les places d’honor, ha sigut Maite Maiora, amb 5 hores i 18 minuts.

Bon paper de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC

Sis corredors de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC han participat a la quinzena edició de la Zegama-Aizkorri. Els sis dorsals han sigut per: Jonatan Cuesta (CE Refalgarí), Albert Pujol (CE Taradell), Marta Molist (AE Matxacuca), Ragna Debats (CEM La Cameta Coixa), Jessed Hernández (CE Pontsicà) i Andreu Simon (CE Madteam). Els han acompanyat Fernando Rosa, seleccionador, i Joan Freixa, tècnic.

En categoria masculina, Andreu Simon ha sigut el millor català per darrera de Kilian Jornet. Simon ha creuat la línia de meta en 18a posició, amb un temps de 18 hores i 27 minuts. Jonatan Cuesta ha sigut 35è, amb 4 hores i 40 minuts. Tots dos han entrat per davant de figures internacionals com Zaid Ait Malek. Albert Pujol ha abandonat després de passar per l’Aizkorri amb símptomes d’hipotèrmia. Pujol s’ha mantingut entre els millors abans de l’abandonament. Jessed Hernández s’ha retirat a la primera part de la cursa, a causa de problemes físics.

En categoria femenina, Ragna Debats, que ha passat en cinquena posició per Sancti Spiritu, a molt poca distància de les primeres, també ha abandonat a causa de les dures condicions meteorològiques. Marta Molist ha anat de menys a més, remuntant posicions des de les rampes de pujada a l’Aizkorri, acabant en quarta posició.

Josep Morales i Maria Beringues, tercers a la Zegama-Aizkorri Junior Trail

La Zegama-Aizkorri Junior Trail ha arribat a la quarta edició. La cursa de 10 quilòmetres i 505 metres de desnivell positiu limita la participació a 100 corredors i reuneix a moltes de les promeses de les curses per muntanya.

Josep Morales (AE Talaia) i Maria Beringues (AE Mountain Runners del Berguedà) han sigut els tercers classificats en les seves respectives categories. La berguedana ha repetit la posició que ja va aconseguir a l’edició del 2015. Ambdós corredors formen part del Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Fotografies / Ivan Torres