FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 04/08/2021

Importants millores al refugi de Certascan de la FEEC

Pallars Sobirà Alpinisme Excursionisme Refugis

Durant els darrers dies s’ha realitzat una important actuació de millora al refugi de Certascan (Pallars Sobirà), situat al desguàs de l’estany homònim, al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

L’acció ha consistit en la dotació d’una nova instal·lació fotovoltaica al refugi. Concretament s’han instal·lat 24 noves plaques solars d’alta potència i rendiment i també s’han instal·lat noves bateries, inversors i els reguladors que van associats a aquest tipus de instal·lacions d’energies autònomes. Aquesta millora permet al refugi augmentar notablement la seva capacitat de producció d’energia, la qual cosa és bàsica per un equipament aïllat d’aquestes característiques.

Aquesta important actuació s’ha emmarcat dins del programa de cooperació transfronterera Entrepyr, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) del qual la FEEC n’és un dels 8 socis beneficiaris.

A banda d’aquesta actuació concreta també s’han abordat un parell de millores en l’equipament que restaven pendents: d’una banda s’ha millorat notablement el sistema de captació d’aigua del refugi mitjançant una arqueta de filtratge i la construcció d’un tub calefactat enterrat a 40 centímetres que permetrà que el refugi tingui aigua durant la temporada hivernal. Per millorar el subministrament d’aigua també s’ha incorporat un dipòsit auxiliar d’acumulació de 1.150 litres en l’interior del refugi. Les millores amb l’aigua s’han completat amb un aparell de purificació de l’aigua mitjançant rajos ultraviolats. Finalment també s’ha arranjat una part de la coberta de l’equipament que estava malmesa.

 

Refugi de Certascan

Enlairat a 2.240 metres, en una balconada fantàstica de la capçalera de la Vall de Cardós, al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, els orígens del refugi cal buscar-los el 19 d’octubre de 1975, data de la inauguració de l’equipament com a refugi guardat. L’any 1993 la Federació hi va fer una important remodelació i durant els darrers anys s’han realitzat uns sèrie d’actuacions de millora que han revertit tant en el confort dels usuaris com dels guardes. Certascan està situat en una zona d’extraordinària bellesa, allunyat de les rutes més transitades del Pirineu. Certascan també és final d’una de les etapes de la Porta del Cel, una les travesses més exigents i espectaculars del massís. També és un indret des del qual podeu assolir pics com el de Guerossos o el de Certascan, així com el meravellós i proper estany de Naorte, o fer una ruta cap als estanys de Romedo, apta per a tots els públics. Durant la temporada hivernal és una autèntic paradís per als amants de l’esquí de muntanya, doncs la zona, per la seva orientació, és una de les que rep major quantitat de neu de tota la serralada pirinenca. A banda del seu extraordinari entorn, només pel fet de dormir al costat de l’estany més gran del Pirineu català ja val la pena acostar-s’hi per passar-hi una nit com a mínim.

 

Josep Llusà (tècnic de l’Àrea de Territori de la FEEC)