FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 19/11/2017

Èxit de participació en les primeres jornades tècniques de barrancs

Descens de barrancs i engorjats

El nou Comitè de Barrancs de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha organitzat les primeres jornades tècniques de barrancs, celebrades a Rialp (Pallars Sobirà), entre els dies 17 i 19 de novembre.

La participació a les jornades ha estat molt alta, amb l’assistècia de practicants de barrancs d’arreu de Catalunya. També s’ha comptat amb la representació de membres de la Federaçao de Campismo e Montanhismo de Portugal.

El tret de sortida de les jornades s’ha donat amb una taula rodona centrada en el passat, present i futur del descens de barrancs, el divendres 17. Durant el debat han sorgit interessants propostes que caldrà desenvolupar en un futur no molt llunyà.


El president de la FEEC, Jordi Merino, ha inaugurat les jornades

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha assistit a l’acte inaugural que ha obert les sessions del dissabte 18. En aquest acte s’ha presentat el nou Comitè de Barrancs de la FEEC. Durant la resta de la jornada s’han celebrat ponències relacionades amb la seguretat, el medi ambient, la formació i el material de barrancs. En la ponència de seguretat ha participat el vicepresident de la FEEC, Lluís Simó.

La jornada del diumenge s’ha centrat en els tallers teòricopràctics. Els participants han pogut realitzar pràctiques de corda simple i corda doble; instal·lacions segures; reequipaments de barrancs; i primera intervenció en cas d’accident en la pràctica del barranquisme.

Lluís Beardo i Antonio Brandão parlen sobre el present del barranquisme

Durant el cap de setmana hem parlat amb Lluís Beardo, responsable del Comitè de Barrancs de la FEEC, i Antonio Brandão, autor d’un estudi de doctorat en seguretat de barrancs i membre de la Federaçao de Campismo e Montanhismo de Portugal. Ens han explicat l’objectiu de les jornades, la importància d’aquestes i l’estat actual del descens de barrancs.

Lluís Beardo i Antonio Brandão

Lluís Beardo: “L’objectiu de les jornades és tractar temes relacionats amb la formació, el medi ambient, la seguretat i el material. Busquem fer la màxima difusió de l’activitat barranquista i pensem que aquestes jornades són un bon començament. De cara a l’any 2018 tornarem a tenir una cita amb Gorgs i estem preparant ja moltes altres activitats”.

Antonio Brandão: “És important que se celebrin jornades com aquestes per divulgar la nostra modalitat. Hem de treballar per potenciar el barranquisme d’una forma segura. A Portugal tenim tres grans zones per la pràctica del barranquisme: Maderia, Illes Açores i el nord del Portugal continental.

A Madeira és on trobem la millor regulació per la pràctica del descens de barrancs. Allà s’està treballant molt amb les capacitats de càrrega de cada barranc i la seguretat. Al Portugal continental també s’està treballant en aquest sentit. A més, hem començat a desenvolupar la part competitiva del barranquisme des de fa quatre anys. Enguany ja hem organitzat un circuit nacional. A través del vessant competitiu hem copsat com el disseny de nou material i l’evolució de la tècnica han provocat que es desenvolupin els descensos amb molta més fluidessa i seguretat.

És interessant destacar també que en quatre anys de competició no s’ha produït cap accident. Crec que seria bo treballar de forma organitzada a tota la península per desenvolupar més la competició”.