

Notícies - 21/07/2025
Els Pirineus tanquen les estades per a joves d’aquest estiu
L’activitat a l’Àrea de Formació i ECAM de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) continua durant aquests dies d’estiu. Després de les Estades dels Alps, la Federació va organitzar les Estades Pirineus 2025 que tanquen les estades per a joves d’aquest estiu.
Un grup de vuit joves d’entre 14 i 17 anys, acompanyat per les tècniques Anna Moragues i Núria Padrisa, va participar en aquestes estades del 6 al 12 de juliol. L’equip va realitzar una travessa pel Parc Natural de l’Alt Pirineu amb inici i final al poble d’Àreu (Pallars Sobirà).
Durant la setmana, el grup va fer nit als refugis Vallferrera, Certascan i de Pinet. La possibilitat de repetir nit en els dos primers, va permetre descansar l’esquena de la motxilla de travessa i ascendir els cims amb més lleugeresa.
Des del refugi de Vallferrera, els joves van assolir el cim del Medacorba (1.912 m). Des de Certascan, van fer una ruta circular tot passant pel cap de Canalets, el pic de Guerossos per, finalment, ascendir al cim de Certascan (2.851 m). Tots dos pertanyen a la llista dels 100 Cims de la FEEC.

Les Estades Pirineus també van proposar, entremig, etapes exigents que els van portar de Vallferrera a Pinet. L’equip va passar per alguns tresmils de la zona, entre ells, la Pica d’Estats. A més, va pujar el Verdaguer, la Coma del Riufred i el Montcalm. Per alguns dels joves, aquests van ser alguns dels seus primers tresmils.
El grup va continuar de Pinet a Certascan i, des d’aquest punt, a Tavascan. Després d’agafar un enllaç amb vehicle fins a Vallferrera, va tornar al poble d’Àreu pel GR 11.
En total, les Estades Pirineus 2025 van proposar 96 km amb un desnivell positiu de 6.415 m i negatiu de 7.205 m. Les tècniques, però, van valorar encara més positivament la bona sintonia dels participants, així com l’aprenentatge i les ganes de continuar fent muntanya. De fet, la FEEC impulsa cada any les diferents estades per a joves amb aquest objectiu, amb el de promocionar les activitats en aquest entorn. Posant, a més, especial èmfasi en la importància de la formació de base i de la suma d’experiències a la muntanya.