FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Núria Casaldàliga
Foto: Núria Casaldàliga

Notícies - 23/06/2020

Els esports de muntanya es fan olímpics

Escalada esportiva Esquí de muntanya

L’any 1924 als JJOO d’hivern celebrats a Chamonix (Alta Savoia) es podia veure per primera vegada una competició d’esquí de muntanya en uns jocs olímpics. Va ser un pas testimonial que ha trigat pràcticament un segle en tornar-se a veure. L’esquí de muntanya ha recuperat l’etiqueta olímpica aquest mateix 2020 a Lausana (Suïssa) on els JJOO de la Joventut han recuperat una disciplina de muntanya per la cita olímpica.

El retorn no va poder ser més positiu pels esportistes catalans de la FEEC. En el retorn en uns JJOO de l’esquí de muntanya, els quatre esquiadors de la FEEC van aconseguir sumar fins a sis medalles. L’or de la bagenca Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà) en la prova d’esprint va ser l’èxit més contundent de la jove delegació catalana. A aquest or de la Maria Costa el van acompanyar també un bronze del berguedà Ot Ferrer (AE Mountain Runners del Berguedà) i el bronze col·lectiu a la prova de relleus mixtes on Ferrer i Costa van fer equip conjuntament amb Ares Torra (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua (CEPS Pobla de Segur).

Aquest èxit en el retorn olímpic de l’esquí de muntanya però haurà d’esperar en arribar a les categories absolutes, ja que de moment en els JJOO previstos per celebrar-se a Pekin el pròxim 2022, l’esquí de muntanya ha tornat a quedar fora de la llista d’esports inclosos.

Aquest 23 de juny se celebra el dia de l’olimpisme arreu del món per conmemorar l’inici dels JJOO moderns que es van dissenyar precisament un 23 de juny de 1894 a la Universitat de la Sorbona a París.

L’escalada, debut ajornat

I sí l’esquí de muntanya ha tornat en els JJOO de la Joventut, aquest estiu arribava el debut de l’escalada esportiva en uns jocs. La cita era a Tòquio on l’escalada s’havia d’estrenar com a esport olímpic. Finalment la pandèmia de la Covid-19 ha fet ajornar els JJOO fins al pròxim estiu del 2021.

El debut de l’escalada serà el segon esport de la FEEC que arribi a una cita olímpica. En aquest cas ho farà en principi sense cap esportista català, tot i que haurem d’estar pendents de l’Europeu que s’havia de fer a Moscou on encara alguns catalans tenien opcions de poder entrar en els jocs. Noms com els d‘Aida Torres (Centre Excursionista Torelló), Rut Casas (Grup Excursionista Manlleu) o Héctor Bazán (Grup Excursionista Manlleu) són peces claus de la selecció FEDME que dirigeix el català David Macià que sí que serà als jocs al costat de l’escalador extremeny Alberto Gines.

L’escalada serà doncs olímpica de ple dret en els pròxims JJOO en una competició que combinarà, dificultat, velocitat i bloc.

Els últims en arribar es mullen

L’última disciplina integrada dins de la FEEC que ha debutat en uns jocs, és la marxa aquàtica. Aquesta disciplina de nova creació (2005) i que ha arribat a Catalunya els darres anys, va debutar com a olímpica en els Jocs Mediterranis de platja celebrats a la ciutat grega de Patras l’any 2019.

La FEEC crearà aquest 2020 el primer circuit de marxa aquàtica a Catalunya per donar a conèixer aquest esport arreu del país.