FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 18/04/2018

El refugi Mallafré acull les estades d’esquí de muntanya

Esquí de muntanya Formació

Tot i ser unes estades d’esquí de muntanya marcades per la mala meteorologia, els vuit joves participants han pogut assolir el nivell que s’esperava. Les estades, que inicialment s’havien de celebrar a l’entorn del refugi Certascan, es van dur a terme al refugi Mallafré del 30 de març al 2 d’abril, coincidint amb les vacances de Setmana Santa.

El primer dia van pujar en taxi des d’Espot fins a l’estany de Sant Maurici i, després de deixar totes les pertinences al refugi, van endinsar-se cap a la vall de Monestero, on es van treballar les diferents tècniques de lliscament en ascens, coneixement del medi i valoració de diferents allaus que varen trobar. Van arribar fins al Coll de Mar, a 2.752 m, i després es va baixar fins al refugi Mallafré on van realitzar un taller de rescat amb DVA al voltant del refugi i van parlar sobre organització i planificació de la sortida del següent dia.

El segon dia amb la mala méteo que feia, nevant i amb un fort vent de fins a 90 i 100 km/h es va decidir modificar l’itinerari previst i el programa de tot el dia. Després de valorar les condicions meteorològiques amb tot el grup, van sortir en recerca de zones boscoses i arrecerades del fort vent, sortint del refugi i passant per l’esquerra de l’estany de Sant Maurici, pel mirador de l’estany i arribant al refugi d’Amitges on van fer el pícnic. Després es va baixar directe de tornada al refugi Mallafré, també per zones de bosc. Aquest dia es va aprofitar per treballar dins el refugi continguts més teòrics. Es van treballar tres temes: una xerrada sobre perills, riscos, incidents i accidents; una segona sobre nivologia i allaus, i una tercera sobre organització i planificació d’itineraris. A continuació es van realitzar uns exercicis pràctics per planificar la sortida del dia següent.

Davant del bon temps que feia el tercer dia, es va aprofitar per realitzar una activitat de llarga durada. Deu hores d’activitat, amb un itinerari d’uns 17 km i uns 1.800 metres de desnivell. Sortint del refugi direcció a l’estany del Port de Ratera i obagues de ratera, van realitzar un taller de nivologia veient les diferents capes de neu i fent un test de perill d’allau. Després es va fer l’ascenció al cap de Crabes (2.769 m) i al tuc de Bergús (2.844 m). Van baixar fins a l’Estany Llong i van tornar a pujar cap al portarró d’espot, per ascendir al pic del Portarró (2.734 m). Un cop a baix, a l’estany de sant Maurici, van practicar les tècniques de patinatge i lliscament.

L’últim dia, la meteorologia semblava força bona però donaven molt vent en altura, així que es van proposar fer una travessa de 6 h amb 13 km i 1.000 metres de desnivell positiu i 1.600 de negatiu, des del refugi Mallafré fins a Espot. Van sortir cap als Encantats i la vall de la Velleta seca, ascendint al coll de la Velleta Seca, on bufava un vent infernal! En l’últim tram d’ascens al coll, es va realitzar el taller de progressió amb grampons i piolet. I ja de baixada, cap a l’Estany Tort, refugi Josep Mª Blanc i, continuant baixant pel GR 11 fins a Espot, on l’últim tram es va fer amb els esquís a l’esquena.

Fotos / Xavi Zapater i Jordi Geronès