FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 08/07/2022

El refugi de Font Ferrera renova la seva instal·lació fotovoltaica

Montsià Excursionisme Refugis

Durant aquesta setmana s’ha realitzat una actuació de renovació total de la instal·lació fotovoltaica del refugi de Font Ferrera, situat al Parc Natural dels Ports, al terme municipal de la Sénia (Montsià).

La nova instal·lació, que permetrà al refugi donar un pas endavant molt important en el servei a l’usuari, consta de 18 noves plaques solars d’alt rendiment. També s’han renovat les bateries, els inversors i els reguladors que van associats a aquest tipus de instal·lacions d’energies autònomes. Concretament s’han instal·lat 2 reguladors que transformen la tensió de les plaques per carregar la bateria de liti que alimenta l’inversor.

S’han col·locat també 4 noves bateries, que poden treballar sense problemes amb temperatures de fins a 20º sota zero. La instal·lació es completa amb un ondulador que generarà una tensió equivalent a la de la xarxa convencional, permetent la connexió d’aparells de tot tipus (electrònics, informàtics, etc). En el cas que la bateria hagi quedat descarregada permetrà la càrrega d’aquesta mitjançant el punt de connexió a la xarxa de distribució o a un grup electrogen de suport. Un monitor de bateries que permet visualitzar en cada moment l’estat de càrrega de les bateries i emmagatzema la informació per tal de poder-ne fer una diagnosi acurada gràcies al seu software i 1 control remot i pantalla que permet visualitzar i obtenir informació de manera informació instantània, així com la històrica, referent al funcionament dels sistema, són els altre elements de la nova instal·lació que permetran al refugi augmentar notablement la seva capacitat de producció d’energia, la qual cosa és bàsica per un equipament aïllat d’aquestes característiques.

D’altra banda, s’ha aprofitat l’actuació per a col·locar un nou equip de llums d’emergència al refugi.

El refugi de Font Ferrera

Situat a l’extrem sud-oest del massís dels Ports, la serralada més meridional de Catalunya, ben a prop del Tossal d’en Cervera (1.346 m), s’hi ubica el refugi Font Ferrera (1.157 m), un edifici que des de l’any 1997 funciona com a refugi guardat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Accessible per pista des del poble de Fredes i punt de pas del GR 7, forma part de la travessa Estels del Sud, que recorre tot el massís dels Ports, una de les muntanyes més boniques i sorprenents del país. Excursionisme, senderisme, bicicleta de muntanya i curses per muntanya són les principals activitats de muntanya que s’hi poden desenvolupar.

 

Josep Llusà (Tècnic de l’Àrea de Territori de la FEEC)