FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Jaume Llanes
Foto: Jaume Llanes

Notícies - 22/09/2022

El Premi Vèrtex cresteja per la Val d’Aran

Val d'Aran Excursionisme Excursionisme

Un treball sobre les crestes de la Val d’Aran s’ha endut el Premi Vèrtex, el concurs que anualment convoquen la FEEC i l’editorial Cossetània.

Els autors d’aquesta guia d’itineraris de muntanya són Jaume Llanes i Montserrat Timoneda que, amb la consecució del premi, reben una dotació econòmica de 3.000 euros i veuran publicat el treball en forma de llibre per part de Cossetània l’any que ve. Timoneda i Llanes ja van guanyar el Premi Vèrtex 2006 amb una guia de la Val de Toran, també a la Val d’Aran.

El treball Les crestes de la Val d’Aran ressenya els recorreguts aranesos que enllacen colls, carenes afilades i cims a cavall de l’excursionisme i l’escalada. Té un ànim exhaustiu d’intentar agrupar totes les grimpades que presenten continuïtat sobre les crestes de la comarca. En total, seixanta-dos itineraris distribuïts en deu valls araneses. S’ha valorat la qualitat en la descripció dels recorreguts, l’explicació de tots els detalls necessaris per afrontar les crestes i la presentació gràfica amb útils mapes i foto-ressenyes.

Les crestes de la Val d’Aran ha guanyat la 22a edició del concurs, corresponent a l’any 2021. L’edició del 2020 va quedar deserta. El Premi Vèrtex va ser creat l’any 2000 per la FEEC i Cossetània Edicions amb l’objectiu de fomentar la qualitat en l’edició de guies de muntanya en català. L’edició del 2021 es va obrir a nous gèneres per acollir també treballs de narrativa i assaig al voltant de l’excursionisme i els esports de muntanya.

Un jurat format pel Director Editorial de Cossetània, Josep Maria Olivé, el periodista de muntanya, Eliseu T. Climent, la coordinadora de la secció Muntanyes de Paper, Judit Baseiria, el Redactor en Cap de la revista Vèrtex, Xavier Maduell i el Director de la revista Vèrtex, Quim Pons, va atorgar el premi pel rigor i l’interès excursionista i de muntanya a aquestes “Crestes de la Val d’Aran”.

El Premi Vèrtex 2022 (23a edició) tancarà el termini de presentació de treballs el 30 de juny del 2023.