FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Robert Monton
Foto: Robert Monton

Notícies - 24/07/2019

El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló guardonarà Òscar Cadiach

Alpinisme

Torelló tornarà a acollir el millor cinema de muntanya del 15 al 24 de novembre. El Festival BBVA de Cinema de Muntanya arriba a la 37a edició amb Alaska i el Yukon com a protagonistes. El festival vol donar a conèixer aquests territoris de l’extrem nord-oest d’Amèrica per ser un dels punts clau del planeta en la lluita pel respecte als espais naturals, un dels espais més preuats del planeta que amaga una cara castigada per la mà de l’home.

Tot i la seva dimensió internacional, el Festival vol seguir sent l’escenari de grans èxits catalans. L’alpinista català Òscar Cadiach serà guardonat amb la Flor de Neu d’Honor d’enguany com a reconeixement a la seva carrera alpinística, però també pel seu vessant com a realitzador de diversos documentals. Més enllà de l’ascensió dels 14 vuit mils sense oxigen, la trajectòria de Cadiach (Barcelona, 1952) ve marcada per la qualitat de les ascensions fetes a l’Himàlaia i al Karakorum. Entre les més destacades hi figuren el Nanga Parbat el 1984 o l’obertura d’una via al Broad Peak Nord al cap de sis anys. Algunes ascensions no han assolit l’èxit, però han estat característiques per la seva dificultat, com l’intent a la Magic Line del K2.

El bon ritme d’inscripcions preveu arribar a una de les millors xifres de participació amb produccions d’arreu del món. I no només amb films esportius, sinó també amb aquells que posen la mirada en l’etnografia i la cultura de muntanya. Aquesta secció ha estat una de les apostes del Festival al llarg dels darrers anys, i aquest 2019 es consolida amb una novetat: el premi que reconeix la millor pel·lícula (la Flor de Neu de Plata de Natura i Muntanya) comptarà amb el patrocini de l’empresa Quadpack Foundation.

La febre de l’Or, protagonista de l’exposició central

El 1896 es va descobrir que al fons del riu Klondike –un afluent del Yukon– s’hi amagava or. Milers de persones van deixar-ho tot i de manera desfermada van anar a la recerca d’aquest metall amb unes condicions molt dures. La Febre de l’Or va generar tot un imaginari que va involucrar el cinema, els còmics o la publicitat. L’exposició L’Or del Klondike recopilarà fotogrames i fragments d’aquest material iconogràfic, però també fotografies històriques d’aquell viatge.

El festival a la biblioteca Dos Rius

Per quart any consecutiu, el Festival reforça el lligam amb la biblioteca Dos Rius de Torelló. Entre les activitats, destaquen les conferències de l’escriptor Jordi Canal-Soler i el fotògraf Oriol Alamany (convidats a l’espectacle inaugural). A més, Alamany serà l’encarregat de produir una exposició inèdita pel certamen amb imatges del seu viatge fotogràfic a Alaska.