FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 11/04/2018

El CTAC tanca les sessions formatives a la Vall d’Aosta

Alpinisme

El Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) ha tancat les concentracions formatives d’aquest curs al massís del Gran Paradiso a la Vall d’Aosta (Itàlia).

Fins ara aquesta concentració s’havien treballat totes les diciplines i modalitats però mancava una ruta alpina amb esquís, amb autonomia i terreny glaciar, ja que aquest terreny és impossible de trobar al Pirineu més proper.

La planificació inicial era fer la travessa amb esquís al massís de la Meije, el de l’Albaron, o el tour del Gran Paradiso. Les nevades han afectat molt aquest hivern a l’arc alpí, així com també al Pirineu, i les condicions i objectius inicials es van anar adaptant a la realitat que allà vam trobar. Una gran nevada recent i la molta neu acumulada dels mesos anteriors van dotar l’estada d’unes condicions immillorables.

Un programa atapeït

El primer dia de la concentració va servir per arribar fins al refugi de Federico Chabod i es van fer tallers de repàs d’encordaments glaciars, ja treballats a l’estiu durant l’estada als alps però aquesta vegada adaptant-los a situacions d’esquí i de glaceres molt més innivades.

El segon dia es va realitzar l’ascensió al cim principal del Gran Paradiso i un descens amb una neu fantàstica fins al següent refugi, el Vittorio Emmanuelle. Allà es va fer nit, per preparar la següent jornada que va comptar amb l’ascensió a la Becia, un intent a la Tresenta, i diferents esquiades per la zona.

Un dels elements importants a destacar és que el nivell d’esquí de baixada no és un element determinant ni principal dins del CTAC, sinó que és un mitjà d’accés i de descens de moltes activitats, però no es busca com a diciplina clau del centre. Malgrat això, els membres del grup que anaven una mica justos en aquesta modalitat fa just un any, han demostrat sobradament haver assumit el compromís de millora i es van veure uns descensos sobradament millorats i amb una continuitat remarcable.

Cal afegir això, que s’esquiava amb la motxilla i amb un gruix de neu nova de casi 1 metre acumulat, cosa que feia molt difícil de trobar al Pirineu habitualment.

La següent concentració del centre és al mes de maig i es realitzarà una sortida d’escalada mixta en algun dels sectors del Pirineu.

Text i fotos: CTAC