FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Adrià Chueca
Foto: Adrià Chueca

Notícies - 16/03/2019

El CTAC realitza grans escalades en gel a Noruega

Alpinisme

El Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya ha realitzat la seva última concentració d’escalada en gel a Noruega durant dues setmanes, de l’1 al 15 de març. El grup, que ha estat fix durant les temporades 2017, 2018 i 2019, finalitzarà la permanència al centre amb l’expedició als Andes el proper estiu.

Els joves tenien el camp base al poble de Rjukan, a la regió de Telemark, des d’on s’anaven movent per arribar a sectors on practicar l’escalada en gel. El poble estava situat al sud-est de Noruega a unes 3 hores d’Oslo. El ràpid accés des de l’aeroport de Gardemoen, i la quantitat i comoditat dels seus sectors d’escalada, han convertit Rjukan en una de les meques de l’escalada glacial europea.

Van practicar l’escalada a la vall del mateix poble, ombrívola i freda, on s’hi troben una quinzena de sectors, amb una quantitat de cascades molt important. Les condicions d’aquest hivern han estat molt irregulars en general, i això també ha afectat a aquestes latituds. Malgrat tot, es pot escalar un gran nombre de les clàssiques cascades de la vall.

Les vies, escalades en diverses ocasions per diferents cordades,  han estat:

Sector VEMORK BRIDGE:
Vermorkbrufoss Vest WI5

Sector UPPER GORGE:
Sabotorfossen WI5
Juvsoyla WI6
Trappfoss WI4
Lipton WI7
Rjukanfossen WI4
Svingfoss WI4

Sector KROKAN:
Les clàssiques en més bones condicions, així com vies modernes de mixt difícil.

Cal destacar el paper de Roger Cararach i Adrià Chueca ja que van obrir una via a la zona de grau M7 d’un total de 120 metres anomenada Aigua de València.

El grup va aprofitar per visitar els sectors de Hemsedal i Laerdal, a més altitud i amb millors condicions de gel. Les grans nevades durant dues jornades i les condicions irregulars a la muntanya han fet que només poguessin realitzar ascensions amb esquís de muntanya en zones de pendents suaus.

Durant la primera setmana, els joves que van formar part d’aquesta concentració van ser: Ester Godina (Club Excursionista Madteam), Octavi Puntas (Club Esquí Berguedà (SE)), Marc de Vilalta (Club Excursionista Piolet Negre), Adrián Martínez (Centre Excursionista Parets) i Ruth Fornos (Centre Excursionista Alta Ribagorça). Sempre acompanyats, evidentment, pels dos tècnics del centre, Roger Cararach i Adrià Chueca.

La segona setmana van comptar, a més a més, amb l’Albert Valpuesta (Centre Excursionista de Catalunya), el Toni Bach (Club Excursionista Moianès Independent) i l’Èric Periago (Club Excursionista Palautordera). La Júlia Busquets (Centre Excursionista de Navàs) que surt d’una petita lesió a la mà i finalment, no va der participar en aquesta concentració.