FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Miquel Mas
Foto: Miquel Mas

Notícies - 02/06/2022

Edu Marín buscarà tornar a fer història encadenant ‘Eternal Flame’

Escalada esportiva Escalada Escalada Clàssica

Edu Marín torna a intentar-ho. L’escalador català ha iniciat una nova expedició, per segon any consecutiu ,a Pakistan amb la intenció d’aconseguir la primera repetició en lliure de la mítica Eternal Flame, a la Torre Sense Nom (6.239 metres).

la primera repetició en lliure de la mítica Eternal Flame, a la Torre Sense Nom

Eternal Flame es troba en el grup de les Torres del Trango, al cor del Karakoram, i és la via més difícil i a més altitud del món. Són 650 metres de granit immaculat amb dificultats de fins a 7c+, que es troben en els darrers llargs de la via, on s’escala per sobre dels 6.000 metres. Wolfgang GüllichKurt AlbertChristof Stiegler y Milan Sykora van obrir la via l’any 1989 i no va ser fins l’any 2009 quan els germans Huber, Thomas i Alex, van aconseguir la primera ascensió en lliure. Una fita històrica pel món de l’alpinisme i l’escalada en roca, que cap altre escalador ha sigut capaç de repetir en el mateix estil des de llavors.

Marín va marxar l’any passat amb un regust amarg. L’èxit de l’expedició va ser relatiu per ell, ja que el seu objectiu era escalar tots els llargs en lliure. No li valia arribar al cim per qualsevol mitjà, sinó que volia fer-ho de la forma més elegant possible. Les condicions meteorològiques van jugar en la seva contra i malgrat poder trepitjar el cim nevat de la monolítica Torre Sense Nom, els darrers llargs se li van resistir. El fred i el gel a les fissures li van posar difícil, però va decidir no rendir-se.

Enguany l’equip de Marin el completen el seu pare, Francisco “Novato” Marín, i el seu germà, Àlex Marín; la cordada amb la que en el passat ja ha aconseguit completar altres reptes, com escalar el sostre més llarg del món, a l’arc de Getu, a la Xina, obrint la via Valhalla. Per aquesta expedició Marín va guanyar un dels premis Juanjo Garra que atorga la FEEC .

Els Marín han viatjat a Pakistan un mes abans que l’any passat, amb l’esperança de tenir més d’una bona finestra de bon temps per atacar la via amb garanties. Escalaran en un estil pesat, instal·lant camps d’alçada en diferents punts de la paret. Abans de volar fins a Pakistan tots tres han estat entrenant en càmeres d’hipoxia, per arribar en les millors condicions d’aclimatació possibles i començar a portejar material fins a la paret i poder atacar la via el més aviat possible.

Tant si aconsegueix l’ascensió en lliure com si no, l’activitat de l’Edu Marín i de la seva familia és una de les més punteres que es podran seguir enguany durant la temporada d’estiu al Karakoram. Tenen dos mesos per endavant per aconseguir-ho.

Recupera l’entrevista a Edu Marín a la revista Vèrtex 265