FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Oriol Mestre
Foto: Oriol Mestre

Notícies - 17/07/2019

Dotze joves a les estades Pirineus, al refugi Colomina

Pallars Sobirà Alpinisme

El Parc Nacional de l’Alt Pirineu ha estat l’escenari de les últimes estades per a joves, de 14 a 17 anys. Aquesta vegada, el camp base dels joves s’ha situat al refugi Colomina que es troba a l’emblemàtica zona del Parc Nacional d’Aigüestortes, del 30 al 6 de juliol.

L’objectiu de les estades era que els joves aprenguessin a ser autònoms a l’hora de realitzar diferents activitats a la muntanya com l’escalada o l’alpinisme. No només en la part pràctica sinó també en la teoria, aprendre com s’han de preparar prèviament les activitats a l’alta muntanya.

El primer dia, els joves van fer l’aproximació fins el refugi on van aprofitar per conèixer-se entre ells. A la tarda, es va dur a terme el càlcul de l’horari juntament amb el desnivell que s’havia de realitzar per l’endemà ascendir al Peguera (2.982 m). Tanmateix, es va realitzar un taller d’orientació que va servir als joves saber on estaven situats durant la realització de les següents activitats.

L’endemà van fer el cim del Peguera i un tros de l’Aresta per fer una mica de gestualitat i perquè els joves poguessin fer un petit tastet de la pràctica d’aquesta activitat. Una vegada al refugi, els nois i noies van poder gaudir d’una xerrada sobre els perills de la muntanya per anar segurs en les seves pròximes sortides.

El segon dia, continuava amb una escalada a la zona del Triangle, a prop del refugi. Van posar en pràctica tècniques com la d’assegurar a un primer, el ràpel i diferents maniobres com la d’encordament i la de triangulació. D’aquesta manera, els joves van aprendre les tècniques necessàries per poder fer l’Aresta de Mainera a Pala Pedregosa.

La meteorologia va provocar que no es pogués pujar a l’Aresta de Mainera i van acabar fent una circular assolint 3 pics de la zona: Pic de Tort, Vidal i pic de Mar. A causa del mal temps, van aprofitar i van realitzar una xerrada de primers auxilis dins del refugi.

El quart i cinquè dia, els joves van posar en pràctica tot allò que havien après. Van fer una ascensió tècnica amb dos ràpels de més de 30 metres per l’Aresta del Mainera com també l’Esperó SO del Pala Pedregosa. Les estades van finalitzar amb una pràctica de primers auxilis per saber com han d’actuar en cas que hi hagi un ferit i com transportar-lo fins a un lloc segur.

La valoració general del grup és molt satisfactòria, des d’un principi van fer pinya entre ells i en tot moment van actuar respectuosament amb els usuaris i els treballadors del refugi.