Carles Vallès, explica les seves aventures en aquell Everest del 85 davant d’un centenar de persones que escolten atentament aquell relat històric per l’alpinisme català.
Així el Foment Excursionista de Barcelona dona el tret de sortida a les activitats programes per la celebració del seu centenari.
En un acte al centre cívic El Sortidor del Poble Sec per a reivindicar les arrels i l’origen es va voler commemorar els primers cent anys el Foment.
Un Everest des del Poble Sec
Vallès va recordar els seus inicis al Foment Excursionista i com això va influir posteriorment a la seva trajectòria. “Vaig aprendre la cultura de l’esforç al Foment i això m’ha servit després”, va explicar, mentre comentava fotografies sobre les seves expedicions que es projectaven en una pantalla a l’escenari. L’alpinista va explicar anècdotes de les seves experiències a la muntanya, tant a Catalunya com als cims més exigents del món. De totes elles, destaca la primera cordada catalana que va assolir el cim de l’Everest (junt amb Òscar Cadiach i Toni Sors, i els nepalesos Ang Karma, Shambu Tamang i Narayan Shrestra) l’any 1985. Vallès va remarcar el valor del treball en equip per assolir els èxits (amb una menció especial per als xerpes portejadors), la importància de mantenir sempre viva la il·lusió en allò que fem, així com la fortalesa de les dones alpinistes. Per als joves, va dedicar un consell especial: “Que no us faci vergonya sentir-vos fanàtics, el fanatisme forma part de la il·lusió que us fa entrenar més, millorar i aconseguir coses”.
100 anys de muntanya
El president del Foment Excursionista de Barcelona, Xavier Sànchez, va destacar els “lligams afectius, de col·laboració i confiança” que es fan a la muntanya. En els 100 anys de vida del Foment, va afegir, hi ha hagut moments bons i d’altres més difícils. “Ens ha passat de tots colors”, va recordar, per tot seguit recalcar: “Continuem sempre endavant amb ganes i amb il·lusió”. “Tanquem una etapa de 100 anys i encarem el futur amb força, amb la motivació i l’empenta de les noves generacions que estan fent més gran la nostra entitat”, va dir.
Sànchez també va anunciar que el Foment està en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona per tenir enllestit properament el primer sender homologat de la ciutat. El projecte, anomenat Montjuïc 360, es tractaria d’un itinerari per aquesta muntanya. Sobre aquest aspecte també es va referir Carolina López, consellera del districte de Sants-Montjuïc, que en el seu parlament es va felicitar d’aquesta iniciativa, en la que encara s’està treballant, i que estarà “a l’abast de tota la ciutadania”. La consellera va afirmar també que és un “honor i un privilegi” que una entitat com Foment estigui al Poble-sec.
Per la seva banda el vicepresident primer de la Federació d’Entitats Excursionistes de Barcelona (FEEC), Josep Casanovas, va elogiar el “compromís i la persistència” del club i va donar-li la “benvinguda a la llista d’entitats centenàries” de l’excursionisme català. Casanovas va destacar el recorregut històric de l’entitat barcelonina i va posar en valor el pes del Foment en activitats de muntanya d’alt nivell a Catalunya.
Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, va destacar que el centenari del Foment és una “mostra de solidesa”, que enforteix el moviment associatiu, i va agrair la implicació del club amb el barri. Lluís Domingo, president de la Federació Catalana d’Espeleologia, va fer entrega a Xavier Sànchez del premi Mn. Font i Sagué, atorgat el 2018 però que per motiu de la pandèmia no s’havia pogut donar abans.
Per commemorar el centenari, el centre cívic El Sortidor acull també l’exposició ‘100 anys fent muntanya’, amb fotografies, documents i material original de l’arxiu i de socis i sòcies del Foment Excursionista de Barcelona. Es pot visitar fins el 12 de maig, amb entrada gratuïta, en l’horari habitual del centre. També es programaran conferències i altres activitats durant la resta de l’any.