FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Tino Rubio Puig
Foto: Tino Rubio Puig

Notícies - 07/03/2022

Catalunya, seu del primer test olímpic d’escalada esportiva

Baix Llobregat Escalada esportiva Escalada

El primer or olímpic masculí en escalada esportiva Alberto Ginés i la fortíssima escaladora val·lisoletana Iziar Martínez han estat els principals dominadors del test olímpic celebrat a la sala Sharma Climbing Gavà (Baix Llobregat) entre els dies 4 i 5 de març.

Aquest test ha estat el primer dels simulacres de competició oficials organitzats per l’International Federation of Sport Climbing (IFSC) amb la intenció de posar a prova el format combinat que es farà servir als Jocs Olímpics de París 2024. A la cita han pogut participar 20 escaladores i 20 escaladors d’arreu de la península i de diferents edats sota una categoria única, entre elles les escaladores femenines de la selecció catalana Aida Torres (Centre Excursionista Torelló), Maria Benach (Centre Muntanyenc Sant Llorenç), Rut Monsech (Club Excursionista Alpicat), Carla Martínez (CE Climbing Club SXXI), Lucía Miranda (Unió Excursionista de Catalunya de Cornellà) i els masculins del CTEEC i la Selecció Lluc i Lau Macià (Club Excursionista Esparreguera), Pau Galofré (Club Excursionista Madteam), Guillem Monsech (Club Excursionista Alpicat), Marc Ramírez (CE Climbing Team SXXI) i Joel Codina (Club Excursionista Madteam).

Després d’una jornada molt emocionant de semi-finals el dia 4 de març, 8 escaladores i 8 escaladors han estat les escollides per a competir a les finals l’endemà.

Iziar Martínez, campiona del test olímpic a la Sala Climbing Gavà

Les femenines han estat les primeres en sortir. Entre les favorites destacaven la val·lisoletana Iziar Martínez i les catalanes Aida Torres i Rut Monsech, amb molt bones actuacions de Maria Benach i Lucía Miranda. El dia anterior, a les semi-finals, Martínez havia completat 3 dels quatre blocs i havia aconseguit encadenar la via de dificultat. Torres, per la seva banda, va realitzar una actuació impecable aconseguint fer top als quatre blocs de les semi-finals al flash, recordant a la imbatible Janja Garnbret, or olímpic en escalada esportiva l’any passat a Tòquio 2020 i principal referent de Torres en aquest àmbit, com explicava la catalana en una entrevista per la FEEC el març de 2021. La competició estava molt ajustada.

Així doncs, sabent que les seves rivals no li anaven a posar les coses fàcils, la val·lisoletana ha rendit de manera espectacular a la prova de bloc, aconseguint sumar 3 tops al flash i un altre top amb només 3 intents. Finalment, Martínez ha aconseguit tancar les finals femenines demostrant ser la mestra en dificultat després d’aconseguir passar la corda per la reunió de la via de la final. La jove escaladora de 16 anys s’ha emportat una victòria quasi perfecta amb una puntuació de 199,8 punts (sobre 200), molt difícilment superable (per no dir impossible) per les seves rivals. Rut Monsech ha estat la segona al podi amb una puntuació de 113,6 punts, i completat per Aida Torres amb 102,8 punts.

Alberto Ginés torna a demostrar la seva superioritat

Els escaladors masculins han estat els encarregats de tancar una competició carregada d’emocions i excel·lents participacions. Totes les mirades estaven posades en el primer or olímpic d’escalada esportiva en la categoria masculina a Tòquio 2020, l’extremeny Alberto Ginés. De fet, tots aquells que el tenien com a favorit no anaven gens mal encaminats. A les semi-finals Ginés ha demostrat de nou la seva valía aconseguint la millor puntuació d’entre tots després de fer tres tops dels quatre blocs i en encadenar a vista la via de dificultat.

Tot i això, a les finals de bloc Ginés no ho ha tingut tan fàcil i el també extremeny Javi Cano no li ha donat marge d’error,  sumant el mateix nombre de tops que Ginés, 3, i desempatant només pel nombre d’intents. Finalment, la final de dificultat ha estat l’encarregada de decidir els que serien els campions masculins d’aquest primer test de format olímpic. Ginés ha hagut de lluitar fins al final amb les últimes energies després de dos dies de competició per a poder sumar els punts necessaris per a fer-se amb el campionat. Ginés, imparable, ha anat sumant preses en la via de característiques molt físiques de la final fins a superar a tots els seus contrincants i caient a només dos passos del top. Així, amb 170,1 punts, s’ha emportat una victòria fulminant. Javi Cano, per la seva banda, s’ha fet amb el segon calaix al podi amb 101,1 punts, i amb 70,8 punts Mikel Linacisoro ha completat el podi.

 

Consulta les classificacions de les finals del test olímpic celebrat a la sala Sharma Climbing Gavà:

Classificacions finals femenines

Classificacions finals masculines