FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 12/09/2014

Calendari de batudes de porc senglar i cabra salvatge a la muntanya de Montserrat

Excursionisme

El Patronat de la Muntanya de Montserrat ha fet públic el pla tècnic de gestió de la zona de caça controlada de Montserrat per a la temporada 2014-2015. Aquest pla incideix en les espècies de porc senglar i cabra salvatge presents en diferents zones del Parc Natural i preveu un calendari de batudes que s’inicia al mes d’octubre.

Coincidint amb aquest anunci, el web de la FEEC ofereix un espai permanent d’informació sobre els diferents calendaris de batudes que es produeixen durant l’any en els diferents indrets de Catalunya. Una nova secció que inaugurem amb la informació de les batudes previstes a la muntanya de Montserrat.

Batudes a l’octubre i fins al febrer

Bona part del massís de Montserrat és terreny declarat zona de caça controlada, en la qual es regula la caça per garantir una activitat cinegètica sostenible dins la natura. La cabra salvatge i el porc senglar són espècies cinegètiques, és a dir, es poden caçar, però sempre sota la supervisió dels responsables del Parc, que garanteixen una gestió correcta de la pràctica de la caça i contribueixen al manteniment de l’equilibri de les poblacions.

En aquest sentit, els períodes de cacera tenen com a finalitat estabilitzar les poblacions d’animals amb una taxa de creixement tan elevada que pugui posar en perill l’equilibri ecològic. A la muntanya de Monserrat, les societats de caçadors locals de Monistrol, Marganell, el Bruc i Collbató cacen a la zona, d’acord amb els censos i els controls biològics que garanteixen una gestió cinegètica racional i sostenible amb el medi ambient.

El període hàbil de caça és d’octubre a finals de febrer. La caça ben gestionada és necessària i també és segura si els usuaris de la muntanya són prudents i segueixen les advertències dels guardes de reserva o dels agents rurals de no passar per les zones on s’estiguin desenvolupant les batudes. A cada temporada de caça es planifiquen les batudes que són necessàries, i cal que els visitants tinguin en compte la informació i senyalització per evitar, fins i tot, el més mínim incident. Per això, cal fer itineraris alternatius.