FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Christian Alonso
Foto: Christian Alonso

Notícies - 10/10/2022

Boira, pluja i un top 5 a la general per acomiadar la Copa del Món

Curses per Muntanya Seleccions catalanes

La boira, la pluja i el clàssic clima basc van marcar una cursa a la que no li va faltar en cap moment exigència. Les condicions meteorològics van endurir aquesta edició de la Gorbeia Suzien que servia per tancar la Copa del Món de Curses per Muntanya.

Gorbeia tancava un recorregut que s’havia iniciat el passat mes de maig a France i que després de recòrrer dotze països arribava a Euskal Herria en la disputa de la prova màster amb aquells corredors i corredores que havíen obtingut millors resultats aquesta campanya.

El romanès establert a l’Urgell, Raul Butaci (CE Pedala Cat Balaguer), era la principal opció de l’equip català per lluitar per entrar en el top5 final de la Copa del Mòn. Butaci en va tenir prou en fer una cursa seriosa i en controlar els tempos exigents pels paisatges de Gorbeia, per assegurar el cinquè lloc final a la general de la Copa del Món. El de Tornabous (Urgell), va acabar quinzè a la cursa basca a més de 25 minuts de l’andalús Nico Medina (3:08:26), que va ser el guanyador i dominador a Gorbeia.

Butaci, no va ser el millor català a terres basques, ja que el tarragonó, Victor del Aguilà (CE Trail Tarraco) va aconseguir una meritòria tretzena posició a 21:10 de Medina i lluitant entre els millors del món durant tota la prova. El tercer component de la selecció catalana, Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà) va tornar a demostrar que és d’aquells corredors que sempre es pot comptar amb ell i que s’adapta a qualsevol terreny. El cerdà va entrar just per darrere de Butaci amb una setzena posició a destacar en un any on Españó ha estat un dels fixes a les llistes de Pere Rullan per a la selecció catalana.

Nico Medina amb la seva victòria a Gorbeia ha aconseguit sumar el títol de campió de la Copa del Món.

Raul Butaci en un moment de la Cursa
Raul Butaci en un moment de la cursa a Gorbeia entre la boira Foto:Christian Alonso

En categoria femenina Núria Hospital (CC dels Ibers Trail Running), una de les que tampoc ha fallat aquesta campanya, va entrar onzena a la línia de meta a 22:36 de la guanyadora, la catalana del nord, Noémi Vachon (3:49:37). Vachon que ha passat bona part de la temporada a Colombia, no n’ha tingut prou amb aquesta victòria per a superar a la canadenca Lindsay Webster que s’ha emportat la general de la Copa del Món.

Núria Hospital ha tancat una bona temporada amb una més que destacada quinzena posició a la general de la Copa del Món, on ha estat la millor catalana, superant a Georgina Gabarró (GE Oliana) que ha acabat la campanya en dissetena posició després de que unes molèsties físiques la van obligar a abandonar a Gorbeia.

Cal destacar també la bona cursa d’Anna Fernàndez (GE Oliana), que va entrar quinzena a 29:38 de Vachon i que s’ha consolidat com una esportista a tenir en compte per a les pròximes temporades. Per darrere de Fernàndez encara dues corredores per muntanya catalanes més dins del top20; Mesi Arcos (CM Sant Cugat) que va entrar dissetena a 34:06 de Vachon i Ona Castellsagué (UE Vic) vintena a 46:59 de la guanyadora. La participació catalana la va tancar Cèlia Balcells (CE Queralt) que va entrar a meta vint-i-tresena a 57:37 de Vachon.

Núria Hospital a Gorbeia
Núria Hospital en un moment de la cursa a Gorbeia Foto:Christian Alonso

Aquesta cursa ha tancat la temporada internacional de la selecció catalana de Curses per Muntanya que ja començarà a preparar la pròxima campanya. Molts d’aquests esportistes però es trobaran a l’última cursa de la Copa Catalana de Curses per Muntanya el pròxim 23 d’octubre a la Trepitja Garrotxa (CE Olot) o al que serà campionat de Catalunya de Curses Verticals i última prova de la Copa de Verticals, el 16 d’octubre, a la Vertikalm (GECA)

Classificació Masculina General TOP20 Copa del Món

Classificació Femenina General TOP20 Copa del Món