FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 23/04/2021

Aquest Sant Jordi llegeix muntanya

Cultura

La col·laboradora de la revista Vèrtex encarregada de la secció ‘Muntanyes de Paper’ on cada número de la resvista ens fa un repàs de les novetats editorials relacionades amb la muntanya, Judit Baseiria, ens fa una tria per seguir llegint muntanya aquest Sant Jordi.

Cent anys caminant i guardant el País -Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya 1920-2020 – Francesc Roma. (Cossetània 2020)

Un resum de la història de la FEEC amb els seus 100 primers anys de vida. Francesc Roma fa un repàs amb fets concrets d’aquestes primeres 10 dècades de la federació i del seu compromís amb el país i amb el territori. L’excursionisme a Catalunya havia nascut com una activitat cultural i científica duta a terme pels grups socials més afavorits, però amb el pas del temps les pràctiques esportives i contemplatives es van desenvolupar dins d’un fet social cada vegada més popular. Va ser en aquest nou context que va néixer la FEEC.

Sobre l’art de perdre’s, Rebecca Solnit (Angle Editorial, 2020)

Una lectura deliciosa sobre la pèrdua, estar perdut i perdre’s per camins tant físics com espirituals. Combinant memòries, història, art i filosofia ens convida a vagarejar per la natura i abraçar el desconegut. Mai saps el que trobaràs.

A pulmón. Seis ochomiles sin oxígeno en 367 días. Sergi Mingote (Ediciones Desnivel, 2019)

L’últim llibre de Sergi Mingote, que va morir el gener passat K2 perseguint el projecte personal d’ascendir els catorze vuitmils del planeta, sense oxigen i en temps rècord. La seva mort va deixar consternat l’alpinisme català i podem rememorar el seu testimoni vitalista, d’atrevir-se somniar en gran i d’amor a la muntanya en aquesta narració personal que va escriure després d’haver-ne coronat sis en tan sols 367 dies.

 

Ruta dels 4 refugis de la tramuntana. Mapes (Editorial Piolet, 2020)

Una travessa de 121 quilòmetres al ritme de cadascú per immergir-se i gaudir plenament de l’espectacular paisatge de l’Alt Empordà. Transcorre entre Roses a Albanyà i les etapes estan enllaçades pels quatre refugis que gestiona el Centre Excursionista Empordanès.

Els meus primers cims, Joan Escalé (Editorial Alpina, 2020)

Guia que recull una vintena d’excursions als cims catalans més bonics i alhora assequibles per a totes les edats per engrescar als més petits de casa a calçar-se les botes, gaudir de la natura i descobrir el meravellós món de muntanya.

Molts cops els pares ens trobem amb interrogants per iniciar als més petits a la muntanya. Escalé fa unes propostes que serviran per seguir descobrint el país a qualsevol ritme i edat.

Guia per als que caminen, Tristan Gooley, (Edicions Sidillà, 2020)

Guia deliciosa per aprendre a llegir tot el que la natura ens pot arribar a revelar mentre caminem, si sabem llegir-la amb tots els cinc sentits. Respon a preguntes tant concretes com: què significa el color del fang?, com puc utilitzar les fulles com a brúixola? O Com puc saber l’hora amb les estrelles? Ideal per enriquir les nostres caminades.

El llop, Jean-Marc Rochette (Símbol Editors, 2020)

Còmic de gran bellesa narrativa que il·lustra la història d’amor i odi entre un gran llop blanc i un pastor al cor del Massís dels Écrins. Qüestiona el lloc que ocupa l’home en el regne natural de la muntanya, la humilitat que li cal per sobreviure-hi i la necessitat de trobar la manera de conviure sense malmetre-la.

El còmic entre també en el món de la muntanya en aquesta obra que pot recordar a una història de pel·lícula amb aires de ‘Belle et Sebastian’ o de ”Dessine-moi un chamois’ . 

Els descobridors de paisatges, David Vilaseca (Tushita Edicions, 2020)

Una enginyosa novel·la històrica que té com a escenari el paisatge pirinenc del segle VXIII, quan no existia l’excursionisme i van començar a aparèixer els primers viatgers il·lustrats que van descobrir-hi les grans muntanyes, algunes de maleïdes, i aquell món antic i fantàstic que hi habitava. Un paisatge que els va fascinar, com a nosaltres encara.

Caminant per l’Alta Garrotxa, R.Sala, N. Puigdevall i J.M. Melció (Editorial Comanegra, 2020)

Gairebé quaranta anys de la seva publicació, es reedita un dels llibres més emblemàtics de l’Alta Garrotxa. De gran valor històric, és imprescindible per l’excursionista que vulgui conèixer la cartografia de les valls i muntanyes i la vida rural de la gent que habitava en temps passats aquesta terra de mala petja.

Una joia històrica que la sempre compromesa editorial Comanegra ha recuperat recentment.

Rutes pels despoblats del Camp de Tarragona, Gener Aymaní (Cossetània Edicions, 2021)

Un recull d’itineraris amables que transcorren per pobles abandonats de la Conca del Barberà, l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès. Bonics i Són indrets encisadors que conviden a reflexionar sobre el pas del temps i la desaparició de la vida rural.

Excursions pels rius més bells de Catalunya, César Barba (Sua Edizioak, 2020)

Una bona colla de rutes per endinsar-nos als rius, rierols i torrents de Catalunya, que n’hi ha molts. Passarem per vells ponts de pedra, boscos de ribera, cascades, antics molins i, si fa calor, res millor que una remullada en una gorg.