FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Aida Torres
Foto: Aida Torres

Notícies - 13/04/2021

Aida Torres i Lluc Macià s’estrenen a la Copa d’Europa d’escalada

Escalada esportiva Escalada Seleccions catalanes

Els escaladors de la selecció catalana, Lluc Macià i Aida Torres, han tornat a posar-se sota el focus de les competicions internacionals a la Copa d’Europa d’Escalada després d’un any d’aturada competitiva a causa de les restriccions per la Covid-19. La Copa d’Europa de la disciplina ha fet una primera parada a la ciutat austríaca de Klagenfurt (Caríntia), on s’ha celebrat la primera prova de la modalitat de bloc.

Puntuacions de la primera prova de la Copa d’Europa de bloc

Entre els més de 100 participants, 6 esportistes de la selecció espanyola han estat seleccionats per participar en la competició: els bascos Mikel Linacisoro i Andoni Esparta, l’extremeny Alberto Ginés, la castellanolleonesa Iziar Martínez i els catalans Lluc Macià i Aida Torres, integrants de la selecció catalana.

L’actuació de Lluc Macià i Aida Torres es va tancar amb idèntic resultat un 35è lloc en categoria masculina i femenina per als dos catalans.

David Macià, seleccionador del combinat FEDME d’escalada, ens explica com va rebre els resultats l’equip de l’Absoluta: “Va ser una bona notícia per la selecció espanyola perquè escaladors que no havien participat mai en competicions internacionals en la categoria Absoluta, i fins i tot ni ho havien fet en nacionals encara, com és el cas de l’Itziar Martínez o d’en Lluc Macià. Van fer bastant bona puntuació. L’Itziar va passar el primer tall quedant en la 16a posició i en Lluc, entre els més de 60 participants en la categoria Absoluta masculina, va quedar en la 35a posició, que està molt bé tenint en compte la qualitat i el nivell de la competició. L’Andoni Esparta també va fer molt bona puntuació.”

La Covid-19, un obstacle per superar

Tot i això, el darrer any marcat per la Covid-19 i que ha suposat la suspensió de la competició i el tancament dels rocòdroms i sales d’entrenament durant mesos, ha afectat indubtablement la preparació física i psíquica dels esportistes. Per aquest motiu, no tots han aconseguit les puntuacions que esperaven. “D’altra banda, els que esperàvem que aconseguissin resultats no van fer-ho tan bé perquè van tocar dos blocs amb unes característiques que és molt difícil que els treballem aquí perquè no tenim instal·lacions, però vaja, no és excusa. El circuit també acaba de començar i ja veurem com van les properes competicions.” ha explicat el mateix David Macià.

“La selecció espanyola d’escalada a hores d’ara no compta amb cap instal·lació amb què poder entrenar per competicions d’aquest nivell perquè la majoria estan tancades a causa de la Covid-19. A més a més, quan les mesures del Govern sí que permeten l’obertura d’aquests centres hem d’anar a rocòdroms d’empreses privades i depenem una mica de l’oferta que tinguin. No tenim la potestat de poder moure les preses i poder fer el treball que volem fer, sinó que ens hem d’adaptar a l’oferta que tinguin les sales d’aquí i això fa molt difícil poder treballar en condicions.” ha lamentat el seleccionador FEDME.

A més, per fer-ho encara més difícil, moltes seleccions d’altres països europeus que també han competit a Klagenfurt i que competiran a la resta de proves de la Copa d’Europa han tingut unes condicions per poder entrenar molt diferents de les de l’equip espanyol, ja sigui perquè les restriccions dels seus governs no han afectat tant als esportistes professionals o perquè tenen les seves pròpies instalacions on poder treballar. “No diem que la culpa sigui del fet que no tenim una sala pròpia on poder entrenar, però sí que ens ajudaria tenir unes instal·lacions on poder treballar quan tot tanca.” ha afegit Macià.

Propera parada, Copa del Món d’escalada

Tot i això, David Macià és optimista quan diu que “aquesta competició ha servit per poder-nos comparar amb el que hi ha a fora i així poder treballar els punts febles. Tornar a competir a nivell internacional sempre és una gran motivació. Evidentment, si els resultats no acompanyen això decau una mica, però tenint en compte que és la primera competició de la temporada penso que ells ho han viscut molt positivament. També crec que el fet d’anar sumant més competicions també és una cosa molt bona.”

La propera parada serà a la Copa del Món d’escalada en bloc serà els propers 16 i 17 d’abril a Meiringen (Suissa). Així també, la Copa d’Europa d’escalada continuarà a Zakopane (Polònia) amb la segona prova de la modalitat de bloc el 4 i 5 de juny.