Roc de Madres

Capcir - Serra de Madres. Vèrtex #215

L’altitud i la influència atlàntica de l’Arièja fan de l’altiplà del Capcir un lloc amb una generosa innivació. Aquest recorregut combina la pujada per ufanosos boscos de bedolls, pins i avets amb unes planes cimeres que recorden latituds més nòrdiques.

L’ITINERARI
Just passat el pont de la Farga hi ha una carretera que va a la presa i lloc per aparcar uns quants vehicles. Encetem la pista que remunta suaument cap a l’E per un bosc esclarissat de bedolls i ens ajuntem amb una pista que ve d’Odello. Fem una llaçada a la dreta i passem el refugi pastoral de Becet (1.585 m), a uns 25 min del cotxe i amb capacitat per a unes 4 persones. Seguim la pista en direcció al torrent, però abans d’arribar-hi prenem un trencall a l’esquerra per un camí amb marques de pintura grogues i vermelles que remunta el bosc espès amb unes quantes giragonses. Sortim del bosc a l’altura d’una cabana marcada al mapa com a abri (1.830 m), amb capacitat per a 7 persones en empostissat de fusta i unes 3 més al terra (porta en estat deficient). Anem remuntant pel llom, on el bosc és cada vegada més esclarissat. A l’altitud aproximada de 2.200 m girem al SE i a la cota 2.350 novament a l’E per pendents de desnivell suau fins al mateix cim (2.469 m). Aquest té una cabana de pedra seca, normalment plena de neu a l’hivern. Descens pel mateix itinerari.

Punt de partida: pont de la Farga, situat 1 km després del desviament de Puigbalador (Puyvalador) per la carretera que va a Atsat (Axat). De Puigcerdà hi ha uns 43 km, passant pel coll de la Perxa i el coll de la Quillana.
Allotjament: podeu trobar allotjaments a Puigbalador (www.puyvalador.com; tel. 00 33 (0) 468 044 483). Al llarg del recorregut passem un parell de cabanes on es pot pernoctar.
Desnivell: 1.070 m
Dificultat: només un curt tram per bosc una mica dens fa que hàgim de moderar la velocitat a la baixada. Amb boira a la part superior pot ser necessari l’ús de brúixola o GPS.
Horari: unes 3.30 h fins al cim i uns 40 min de baixada.
Orientació: W en el tram de bosc i molt pla a la part superior.
Material: l’habitual en l’esquí de muntanya. Piolet innecessari.
Cartografia: Font-Romeu. 2249 ET. Esc. 1:25.000. IGN francès.
Previsió meteorològica i de risc d’allaus: www.meteofrance.com; tel. 00 33 (0) 892 680 266. Recorregut molt segur en condicions de neu inestable.

TEXT: Eloi Figueras