FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 30/11/2019

L’Assemblea General Extraòrdinaria de la FEEC aprova un pressupost de 5 milions d’euros per aquest 2020

Vallès Oriental Societat

L’Assemblea General Extraòrdinaria de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha aprovat per unanimitat un pressupost presentat per la junta de la federació per aquest 2020. Un pressupost que per primera vegada supera els 5 milions d’euros, respecte els 4.788.000 euros de l’any passat. Exactament, per aquest 2020, serà de 5.074.463€.

L’Assemblea de les entitats s’ha celebrat al Casal Torreblanca de Sant Cugat, organitzada pel Club Muntanyenc Sant Cugat, el 30 de novembre. Més d’una trentena d’entitats han assistit a aquesta cita que ha servit per aprovar el pressupost i presentar el pla d’acció de les diferents àrees de cara al 2020.

Aquesta ha començat amb la benvinguda del President de la FEEC, Jordi Merino, i del president del Club Muntanyenc Sant Cugat, Silvano Bendinelli, acompanyats pel regidor de l’Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Duch.

En l’informe de presidència, Jordi Merino, ha parlat sobre l’intrusisme de la Federació Catalana d’Atletisme en les curses per muntanya, ja que ambdues federacions tenen ara competències en aquest esport de muntanya i ha anunciat que emprendrà accions legals per tal de preservar-lo en la seva totalitat. També ha volgut agrair la implicació de les entitats en l’acte de Llum i Llibertat i ha comentat que la ILP Llei de l’Esport ja es troba al Parlament. Finalment ha fet quatre pinzellades de la celebració del centenari de la Federació aquest 2020.

Novetats per al 2020

Els diferents caps d’àrea de la FEEC han presentat les novetats per a l’any vinent. Pel que fa a l’Àrea d’Entitats, Carles X. Pons, ha destacat la quarta edició del programa de suport a les biblioteques, on ja participen 75 entitats davant les 20 del primer any. El cap d’Àrea d’Excursionisme, Joan Huertos, ha demanat la col·laboració de les entitats per seguir amb el Circuit Català de Raquetes de Neu i ha comentat que pel que fa a descens de barrancs, es tornarà a fer Gorgs, Goiates barranques i una jornada tècnica. Com a novetat, es pretén fer un calendari de les activitats alpinístiques que organitzen les entitats per a tal de potenciar la relació entre clubs i afavorir la participació. Huertos ha anunciat que s’ha creat un Comitè de Marxa Aquàtica, que s’estrenarà un Circuit Català i que s’organitzarà el II Campionat Internacional de Catalunya dins el Catalonia Trek Festival.

Bernat Macià, de l’Àrea de Lleure, ha remarcat el calendari de marxes infantils que arriba a la seva segona edició i el Campament General Infantil de Catalunya. Per la seva banda, l’Àrea de Natura, de la mà de Montse Jove, ha comentat que estan treballant en la recollida i actualització de les dades dels representants dels Espais Naturals i la revisió dels reglaments de la FEEC per tal que aquests tinguin cura del medi ambient. També s’està fent un estudi de viabilitat per posar vàters secs als refugis de la FEEC i s’ha signat un conveni amb l’entitat sense ànim de lucre Mountain Wilderness per participar conjuntament en diferents accions. I que ara la FEEC està representada a través d’aquesta àrea al Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat.

L’Àrea de Territori s’ha presentat amb continuïtat de projectes que es van iniciar l’any anterior. Josep Casanovas ha destacat el projecte transfronterer Entrepyr II, que aquest 2020 finalitzarà les seves accions, i la incorporació de la figura d’un arquitecte tècnic al Comitè de Refugis. El 2020 serà un any d’esdeveniments. Per l’any del centenari estan previstos dos gran actes des d’aquesta àrea. Del 3 al 10 de maig es durà a terme la segona edició del Catalonia Trek Festival, que se celebrarà a les comarques de Tarragona i voldrà fusionar de nou el senderisme i cultura durant una setmana. El segon acte és l’organització del congrés anual de la Federació Europa de Senderisme, de l’1 al 4 d’octubre a Girona. Se seguiran fent les Jornades Nacionals de Senderisme, aquest cop a la Vall d’en Bas, i la Trobada Senderista Transfronterera dels Pirineus, al port de Boet. A més a més de la inauguració de la modificació del GR-92 al tram de les Terres de l’Ebre.

Antoni Massagué, de l’Àrea Tècnica, com a novetats ha destacat la creació de la Selecció Catalana d’Escalada en Gel i del Comitè d’Escoles de Trail, que engloba la formació de les diferents escoles de trail del territori, vinculades la majoria amb les entitats excursionistes. Avui s’ha ratificat el reglament i es vol crear un circuit d’aquesta modalitat. El calendari de raquetes de neu a nivell de competició passa a ser un campionat de Catalunya i pel que fa al d’esquí de muntanya, s’ha vist remodelada la Copa Catalana, que aquest 2020 englobarà les curses per equips i les individuals. La postura de les Seleccions Catalanes segueix igual, sense participar als campionats estatals com a mesura de protesta.

La novetat més important de l‘Àrea de Formació, explicada per Jordi Magrinyà, és la creació del curs d’entrenadors de curses per muntanya, que està previst dur-lo a terme de març a juliol. Juntament amb l’Escola Catalana de l’Esport es durà a terme el tercer curs de Tècnic Nivell 1 en marxa nòrdica i se seguiran duent a tarme les estades i donant suport a les entitats perquè promocionin la formació entre els seus socis. Es manté igual la formació federativa i la reglada a través dels quatre instituts públics de Catalunya que imparteixen aquestes formacions, amb la novetat important de segon nivell de descens de barrancs a l’Institut Abat Oliba de Ripoll.

L’Àrea de Comunicació ha destacat, de la mà del seu director, Quim Pons, el desenvolupament del nou web de la FEEC. Ha mostrat en primícia com serà el disseny d’aquesta nova interfície, explicant amb detall la pàgina principal i els diferents apartats d’aquesta. També a remarcat la importància de la gestió de les xarxes socials, on, per primera vegada, tant Twitter com Facebook com Instagram s’han superat els 20.000 seguidors. Pons també ha presentat la imatge del centenari, amb un nou logotip i diferents productes d’imatge corporativa que s’han dissenyat per l’ocasió. Alhora, s’ha presentat la nova campanya Federa’t, que ha buscat cares conegudes per bufar les 100 espelmes junts. Aquesta campanya començarà el proper dimecres 4 de desembre, juntament amb la nova llicència federativa, que també arriba amb un disseny especial per aquest centenari.

Miquel Fernández ha tancat aquesta presentació de les àrees amb l’explicació de l’Àrea de Tecnologies i Sistemes, que s’encarregarà de posar en funcionament aquest nou web de la FEEC, d’un específic de Marxa Aquàtica i de la gestió del web del Catalonia Trek Festival entre altres tasques.

 

Millores en la llicència federativa 

La llicència federativa torna a arribar amb novetats aquest any. Per una banda, en la pòlissa de Responsabilitat Civil, s’ha augmentat el límit per sinistre d’1.000.000 a 1.500.000 d’euros. També s’ha augmentat l’àmbit de cobertura a tot el món excepte Estats Units i Canadà, millora important ja que actualment tenim àmbit de la Unió Europea i Andorra. Això també inclou els membres ECAM, sempre que estiguin realitzant cursos de la FEEC.

Per altra banda, la pòlissa d’accidents a millorat també. S’inclou la marxa aquàtica a totes les modalitats, l’slackline a la modalitat C (fins a 50cm d’altura i amb una cinta d’un mínim de 25cm d’ample), l’espeleologia en mines, l’esquí fora de pistes o freeride, la marxa nòrdica en casc urbà i la modalitat de curses trail junior per a menors dins la modalitat C sub-14 i sub-17. S’elimina la limitació de 90 dies per a l’assitència a cursos oficials de monitor, professor o entrenador en esports de la FEEC a l’estranger, s’amplia l’àmbit territorial de cobertura per senderisme al Pirineu francès i en zones d’influència a la modalitat C i s’inclou la cobertura expressa a accidents per causa d’electrocució.

Per al 2020 s’ha creat una modalitat temporal plus que amplia l’àmbit territorial a Europa i s’ha creat una cobertura exclusiva per a federats professionals autònoms. Aquesta inclou una cobertura  d’un capital diari de 16 euros, amb franquícia de set dies i un màxim d’un any. Prima anual de 65€ i cobertura en cas d’incapacitat temporal del federat derivada d’un accident cobert per la pòlissa d’accidents de la FEEC.

El preu de la llicència federativa per a majors es pot trobar a partir de 50,60 euros. Es manté el descompte en la tarifa de l’assegurança de la llicència temporal per a sortides i activitats de les entitats i també de caminades i marxes populars, que per al 2020 també s’hi inclou marxa nòrdica i marxa aquàtica. S’ofereix un 10% de descompte sobre la prima de l’assegurança per a la inscripció de més de 25 persones en una mateixa prova o activitat i un 20% si la inscripció és de més de 50 persones.

 

Resolució de les propostes d’entitats

En aquesta assemblea també s’ha resolt la proposta de la Regió I del Barcelonès referent als refugis de la FEEC, a la prohibició d’escriure es noms de les vies d’escalada a peu de via i al material per a la formació dels esportistes. L’única que s’ha hagut de sotmetre a votació ha estat la referent als noms de les vies d’escalada, que la vegueria demanava que la FEEC s’havia d’oposar a tal prohibició i elaborar una proposta de format d’inscripció del nom a la via. El resultat ha estat 6 vots a favor, 132 en contra i 17 abstencions.

L’Assemblea també ha servit per ratificar un total de nou reglaments esportius repartits entre l’àrea tècnica, l’àrea d’excursionisme i l’àrea de territori i s’ha presentat el cartell de les competicions d’esquí de muntanya i raquetes de neu per a la propera temporada.

Aquesta és la setena assemblea on el representants de les entitats de la FEEC han pogut seguir el dossier a través d’una tablet, apostant per disminuir de forma important la despesa econòmica que suposava el suport en paper i sobretot reduir l’impacte mediambiental de l’acte.