FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Curs de Monitor de Marxa Aquàtica | FEEC

Agenda / Formació

Curs de Monitor de Marxa Aquàtica

Com a novetat i per promocionar aquesta nova disciplina, l’Àrea de Formació i ECAM convoca un curs de monitor de marxa aquàtica del 25 al 28 de juliol de 2019 a Salou.

Voleu viure una experiència inusual, vigoritzant i descobrir un esport nou? Ara podreu gaudir i fer gaudir als membres del vostre club de les virtuts de l’aigua de mar practicant aquesta nova activitat a la platja!

Orígens

La Marxa Aquàtica va néixer el 2005 a la costa del nord de França i va ser desenvolupada per un entrenador professional de rem, buscant una activitat muscular i d’enfortiment cardiovascular sense traumatismes articulars. Es tracta d’una activitat física que consisteix a caminar en el medi aquàtic, preferiblement el mar, amb una profunditat dins l’aigua entre el melic i les aixelles (immersió mínima per sobre de la cintura) amb i sense rem. Es practica tot l’any en rutes prèviament identificades i paral·lelament a la costa. Les sessions, que poden durar entre 1 h i 1h 30’, tenen lloc a platges de sorra, sense grans obstacles ni riscos.

La comissió mèdica de la Federació Francesa de Senderisme, l’equivalent a la FEEC a França i de qui depèn la pràctica d’aquest esport, ens dona el punt de vista mèdic de forma resumida: “Caminar amb aigua fins a la cintura ofereix un doble benefici. L’aigua aixeca el caminador i alleuja les articulacions de suport: malucs, genolls, turmells i algunes vèrtebres lumbars segons el nivell de l’aigua. També ofereix una resistència a la marxa que pot enfortir les cames, les cuixes i els abdominals sense problemes: la resistència és proporcional a la pressió del caminador. A més, l’entorn marí en moviment desperta funcions inactives, desconegudes o menyspreades a causa de l’avanç en l’edat: la postura i l’equilibri guanyen fortalesa. Per a una bona pràctica en aigües fredes, un neoprè prou gruixut fa possible evitar la hipotèrmia. Finalment, atès l’esforç que exigeix​​ al sistema cardiovascular, és del tot recomanable la vista al nostre metge o cardiòleg per a practicants majors de 50 anys.”

Beneficis de la marxa aquàtica

La marxa aquàtica permet un reforç muscular i cardiovascular sense traumatisme articular, afavoreix la circulació sanguínia i millora l’equilibri i la resistència. Uns moments de benestar amb els efectes relaxants de l’aigua al cos mentre es tonifiquen els músculs. A més, el treball amb les mans o el rem mobilitza tota la cadena muscular (espatlla, braços, esquena…).

No és necessari ser atleta per a practicar-la, tothom pot fer-ho. Cal adaptar la pràctica segons el nivell, les condicions del mar i ser supervisat per un monitor qualificat.

La marxa aquàtica és una pràctica emmarcada i segura dins dels clubs afiliats a la FEEC. A partir d’ara, la FEEC incorpora el desenvolupament de la disciplina en totes les seves formes (oci, esport, competició).

Requisits d’accés

  • Tenir la llicència federativa de la FEEC del 2019
  • Ser major d’edat

Calendari del curs

  • Classes pràctiques: dijous, divendres i dissabte de 8 a 10 h i de 19 a 20:30 h. Diumenge de 8 a 10 h.
  • Classes teòriques: dijous, divendres i dissabte d’11 a 13 h i de 15 a 18 h. Diumenge d’11 a 13h.

El calendari pot estar supeditat a algun canvi. 

Durada del curs: el curs tindrà una durada de 30 hores. L’assistència a les pràctiques és obligatòria i es permet l’absència fins a un 20% del contingut teòric.

Places: hi ha un màxim de 12 places i el mínim d’inscrits per fer el curs és de 6.

Lloc: tant les sessions teòriques com les pràctiques es realitzaran a Salou.

Preu d’inscripció: el curs té un cost de 100 euros. La FEEC en subvencionarà el 50% per tal de posar en marxa aquesta disciplina. El cost final per alumne és de 50 euros.

Inscripció: les persones que vulguin inscriure’s ho han de fer a traves del web de la FEEC. Els inscrits rebran la documentació i el programa del curs amb tota la informació necessària.

El termini d’inscripció per a la prova d’accés i el curs serà el 21 de juliol i les places s’assignaran per rigorós ordre de pagament. En cas que les places s’exhaureixin abans del termini, es comunicarà a la pàgina web de la FEEC.

Per a més informació podeu consultar al web de la FEEC o contactar amb l’Àrea de Formació a través del correu area.formacio@feec.cat o trucant al 934120777.