FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Formació

Curs d’Alpinisme nivell 2 Comarca del Vallès (Agrupació Excta. Granollers)-Regió I

Nivell Nivell 2
Ratio 1:6 i 1:3

23 de febrer 2022 / 6 de març 2022

Agrupació Excta. Granollers

C/ Corró, 10 - 08401 Granollers

Preu 125 € amb llicència federativa anual FEEC // 140 € sense llicència federativa anual FEEC + la llicència temporal

PRESENTACIÓ

Fer alpinisme vol dir escalar a l’alta muntanya. L’alçada, els ambients severs i els terrenys precaris són condicions habituals en la pràctica de l’alpinisme.

 

EQUIP I MATERIAL PER CURSETISTA

Equip: Casc, motxilla d’alpinisme de 40 litres mínim, botes rígides d’alpinisme, peus de gat (opcionals per la 1a sessió de pràctiques), paraneus, ulleres de sol, 2 parells de guants (uns impermeables), llum frontal i vestimenta adient per a realitzar les pràctiques.

Material: 1 corda per cada 2 alumnes, arnés, piolet, grampons, pals telescòpics (opcional), davallador – assegurador (vuit, “reverso” o similar), 3 mosquetons de seguretat (HMS), 2 cintes o “cordinos” (100 i 140 cm aprox.), 1 “cordino” per a nus “machard” (50 cm aprox. x 6mm). Arva, pala i sonda.

-Qui no tingui material pot consultar amb l’entitat el material disponible.

 

NORMES DEL CURS

-Places: de 6 a 12 cursetistes. Els inscrits han de ser múltiples de 6, si s’ha arriba a 6 alumnes, s’han d’apuntar en llista d’espera fins arribar a 12 alumnes.

-Caldrà tenir la llicència federativa de la FEEC de l’any 2022 adient a l’especialitat.

-Edat mínima 16 anys. Els menors de 18 anys hauran de presentar l’autorització signada de la tutela i adjuntar fotocòpia de DNI (tutors).

-La direcció del curs es reserva el dret de modificar el programa, si les condicions  meteorològiques o altres, ho aconsellen.

-El participant assumeix doncs els possibles riscos que això comporta i es compromet a seguir les instruccions que en cada moment se li doni per part del professorat.

Els viatges, àpats i pernoctacions, inclòs el refugi, aniran per compte de l’alumne.

 

PROGRAMA

FEBRER

23        Presentació i sessió teòrica. De 20 a 22 h per videoconfèrencia.

26 i 27   Sortides pràctiques. Lloc a determinar.

Preparació i realització d’un bivac hivernal i d’una cova de neu.   Tècniques de progressió amb piolet i grampons.   Autoassegurament amb piolet: piolet-bastó, piolet-escombra,   piolet-recolçament i piolet-àncora. Autodetenció amb el piolet   (quatre posicions bàsiques). Ancoratges en neu.   Pràctiques de recerca amb ARVA.

 

MARÇ

5 i 6  Sortides pràctiques.  Lloc a determinar.

Progressió per terreny hivernal. Pràctiques d’ascensió.   Progressió i encordament per glacera.

 

DIRECTOR: Jordi Solans

Tots els instructors són membres de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya – ECAM.

LES SORTIDES PRÀCTIQUES S’INTENTARAN DUR A TERME EN LES ZONES MÉS ADIENTS PER NIVELL FÍSICO-TÈCNIC, CONDICIONS, METEOROLOGIA, ETC. EN LES DE CAP DE SETMANA SENCER S’INTENTARÀ SORTIR EL DISSABTE CAP A ON ES DETERMINI. L’HORARI ORIENTATIU DOCENT, TAN DE DISSABTE COM DE DIUMENGE, ÉS DE 7.00 A 20.00H.

 

Programa “Dona i esport”: es retornarà el 20% de la inscripció a aquelles dones amb llicència federativa anual de la FEEC i que omplin correctament la documentació.

 

Objectius

L’objectiu principal d’aquest curs és dotar a l’alumne dels coneixements i de les capacitats que el permetin progressar amb seguretat a l’hora de fer ascensions d’alta muntanya de dificultat mitjana i de forma autònoma. Altres objectius són:

-Coneixement del material de roca, neu i glaç, i de l’equip d’alpinisme.

-Progressar amb seguretat per terreny de roca i neu i glaç.

-Assolir confiança en la progressió per terreny de roca i neu de dificultat mitjana.

-Coneixement i habilitat en una segura col·locació dels ancoratges per ràpels en roca i neu.

-Coneixement del terreny de l’alta muntanya i valoració de riscos.