FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Formació

Curs d’Alpinisme nivell 2 AEG

Nivell Nivell 2
Ratio 1:4

Aquest curs es fa amb la col·laboració Agrupació Excta. Granollers per tots els federats de les diferents entitats i no federats.

 

PRESENTACIÓ

L’alpinisme és l’activitat de muntanya més multidisciplinària per la diversitat de terrenys on es practica. La progressió per grans pendents (fins a la verticalitat) de neu, roca i gel obliga a aplicar diferents tècniques altament especialitzades en un ambient d’alta muntanya.

 

EQUIP I MATERIAL PER CURSETISTA

 • Casc, arnès, rapelador-assegurador, 5 mosquetons de seguretat HMS, 5 cintes exprés, 1 piolet (millor 1 piolet pala + 1 piolet martell si el teniu), grampons, botes, paraneus.
 • Roba adient per a l’alta muntanya, motxilla d’alpinisme de 40-50 litres, guants, ulleres de sol, frontal, peus de gat (opcional), ARVA, pala, sonda i àncora de neu.
 • Caldrà una corda de 50-60 m doble de 8,5 – 9 mm. Si ja teniu un joc de friends, tascons, claus variats i algun cargol de glaç, els podeu portar (no compreu cap material fins haver fet la primera sessió teòrica on es parlarà del material).
 • 1 cordino d’1,5 a 2 m de llargada i de 7-8 mm de diàmetre, 5 cintes planes de 2 m (almenys 2 de cosides)

-Qui no tingui material pot consultar amb l’entitat o el director del curs.

 

NORMES DEL CURS

 • Places: mínim 4 i màxim 8 cursetistes. Els inscrits han de ser múltiples de 4. Si s’arriba als 4 alumnes, s’han d’apuntar en llista d’espera fins arribar als 8 alumnes.
 • Disposar de la llicència federativa anual de la FEEC-2024 adient a l’especialitat, o es tramitarà la llicència temporal per als dies del curs (5€ per dia, aprox) a l’entitat que faci l’activitat.
 • Edat mínima 16 anys. Els menors de 18 anys hauran de presentar permís patern amb fotocòpia del DNI del tutor o tutora.
 • La direcció del curs i el seu equip es reserven el dret de modificar el programa si les condicions meteorològiques o altres motius ho aconsellen.
 • Els fulls del TEST 1 i de la subvenció de la dona i esport omplerts es poden enviar a area.formacio@feec.cat
 • El participant assumeix, doncs, els possibles riscos que això comporta i es compromet a seguir les instruccions que en cada moment se li donin per part del professorat.
 • La direcció del curs i el seu equip es reserven el dret d’excloure del curs qualsevol alumne que demostri desinterès, manca de capacitat o incompliment de les normes.
 • Els viatges, àpats i pernoctacions aniran a compte de l’alumne.

 

PROGRAMA

ABRIL

Dia  3  Presentació-sessió teòrica que es farà en línia a les 19:30 h.

Dies 6 i 7   Sortides pràctiques. Lloc a determinar.

Preparació i realització d’un bivac hivernal i d’una cova de neu.   Tècniques de progressió amb piolet i grampons.   Autoassegurament amb piolet: piolet-bastó, piolet-escombra,   piolet-recolçament i piolet-àncora. Autodetenció amb el piolet   (quatre posicions bàsiques). Ancoratges en neu.   Pràctiques de recerca amb ARVA.

Dies 13 i 14  Sortides pràctiques.  Lloc a determinar.

Progressió per terreny hivernal. Pràctiques d’ascensió.   Progressió i encordament per glacera.

 

DIRECTOR: Jordi Solans

Tots els instructors són membres de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya – ECAM.

LES SORTIDES PRÀCTIQUES S’INTENTARAN DUR A TERME EN LES ZONES MÉS ADIENTS PER NIVELL FÍSICO-TÈCNIC, CONDICIONS, METEOROLOGIA, ETC. EN LES DE CAP DE SETMANA SENCER S’INTENTARÀ SORTIR EL DISSABTE CAP A ON ES DETERMINI. L’HORARI ORIENTATIU DOCENT, TAN DE DISSABTE COM DE DIUMENGE, ÉS DE 7.00 A 20.00H.

 

Programa “Dona i esport”: es retornarà el 20% de la inscripció a aquelles dones amb llicència federativa anual de la FEEC i que omplin correctament la documentació.

 

Objectius

L’objectiu principal d’aquest curs és dotar a l’alumne dels coneixements i de les capacitats que el permetin progressar amb seguretat a l’hora de fer ascensions d’alta muntanya de dificultat mitjana i de forma autònoma. Altres objectius són:

 • Coneixement del material de roca, neu i glaç, i de l’equip d’alpinisme.
 • Progressar amb seguretat per terreny de roca i neu i glaç.
 • Assolir confiança en la progressió per terreny de roca i neu de dificultat mitjana.
 • Coneixement i habilitat en una segura col·locació dels ancoratges per ràpels en roca i neu.
 • Coneixement del terreny de l’alta muntanya i valoració de riscos.