FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Xavier Olivera
Foto: Xavier Olivera

Agenda / Competició

La Ribalera

Distància 42,7Km
Desnivell +3090

Aquesta prova forma part de
2018 - 16è Circuit Català

Pallars Sobirà Curses per Muntanya
Entitats organitzadores

AGRUP. EXCTA. `CATALUNYA`

Contacte

628 179 296
laribalera@aec.cat

La Marató per Alta Muntanya la Ribalera, amb sortida al poble de Tírvia, té com a objectiu arribar a un dels cims amb una de les vistes més privilegiades dels Pirineus, el Salòria, de 2789m. Per arribar-hi, els corredors hauran de vèncer un desnivell considerable. El primer tram d’uns 4 km i uns 500 m de desnivell positiu arriba al pic del Farro a través d’un corriol que transcorre pel mig d’un bosc de pi roig. Des d’aquest punt els corredors tindran unes vistes privilegiades del poble de Tírvia amb els Pirineus de fons com a testimoni.
A partir d’aquest punt, el recorregut es suavitza a través d’un tram força pla i amb pujades suaus fins a les Bordes de la Coma, tot gaudint de les vistes de la Coma de Burg i dels pobles de Burg, Farrera, Alendo, Mallolís, Montesclado i Glorieta de Montesclado. Un cop arribats a les Bordes de la Coma, començaran una pujada d’uns 5 km fins a coll de Màniga. En aquest punt les dues curses es separen, la Mitja Marató enfila cap a Font Negra on començarà el retorn cap a Tírvia. La Marató per Alta Muntanya la Ribalera continuarà cap a Pic de Màniga, de 2515m i des d’on podran observar el majestuós Salòria. Per arribar-hi, els corredors correran pel fil de la serra del Covil coronant abans el pic de Covil de 2588 m.

Vista de pic de Màniga des del pic del Covil

Combinant continues pujades i baixades, arribaran a l’últim tram de pujada el qual els durà al sostre de la cursa, tram curt però força dret i tècnic. Des del Salòria, els corredors gaudiran d’una de les vistes més privilegiades dels Pirineus. Des del Salòria, pic aïllat de 2789 m i sense cap destorb visual proper, hom pot observar en qualsevol direcció l’immensitat dels Pirineus i la serralada del Cadí. Amb les piles carregades, començaran una baixada força dreta i tècnica fins a la Collada de Conflent. En aquest punt és on hi ha el canvi principal respecte a les edicions anteriors, i és que en comptes de començar a baixar cap a les Bordes de Conflent, els corredors enfilaran direcció al bony de Trescul i baixaran pel barranc de Trescul per arribar finalment a les Bordes de Conflent. Encara faltaran força kilòmetres per tornar a Tírvia, però abans els corredors hauran de vèncer l’última pujada fins a la Font Negra. Des d’aquí, ja només quedaran 12 kilòmetres de pura baixada per arribar a Tírvia, una baixada llarga i molt ràpida a través de prats de muntanya en el seu inici i per corriols pel mig de bosc i camins en els últims trams. Durant la baixada els corredors passaran pels pobles de Farrera i de Glorieta de Montesclado.

Pic del Salòria vist des del Covil

En resum, la Marató per Alta Muntanya la Ribalera transcorre per un indret privilegiat, força desconegut i molt verge. La major part del recorregut transcorre per camins de muntanya poc fressats, pocs trams transcorren per pista forestal i pràcticament no es trepitja ciment. Us hi esperem!