FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

IV Jornades Tècniques de Descens de Barrancs

29 de maig 2021 - 09:30 / 30 de maig 2021 - 20:00

Rialp

Ajuntament de Rialp

Preu FEEC-15€, Altres federacions - 25€ + Assegurança Temporal Obligatoria.

Després d’un any sense poder realitzar amb normalitat les Jornades Tècniques per culpa de la pandèmia del Covid-19 i, ara que les restriccions s’afluixen, us volem presentar les IV Jornades Tècniques de Barrancs amb la temàtica de Primera intervenció en cas d’accidents als descensos de barrancs.

Les jornades, organitzades pel Comitè Català de Barrancs de la FEEC, se celebraran els dies 29 i 30 de maig a la població de Rialp (Pallars Sobirà).

El descens de barrancs és una activitat que comporta uns riscos associats, com qualsevol activitat de muntanya, amb l’afegit de les dificultats de comunicació, dificultats d’evacuació, etc. coses que comporten uns temps d’intervenció llargs en cas d’accident. Per aquest motiu hem de saber gestionar els possibles accidents a través d’un treball de planificació, prevenció i formació.

Cada cop tenim més esportistes practicant el barranquisme, per això, des del Comitè Català de Descens de Barrancs i Engorjats, conjuntament amb el Comitè de Seguretat de la FEEC, volem oferir aquestes jornades perquè els esportistes assoleixin coneixements de primers auxilis i de primera intervenció en cas d’accident en els descensos de barrancs i d’aquesta manera poder estandarditzar els protocols d’actuació en cas de produir-se un accident.

Les Jornades Tècniques de Descens de Barrancs les realitzarem al poble de Rialp (Pallars Sobirà) situat als Pirineus de Lleida, on podrem gaudir de les instal·lacions de l’Ajuntament de Rialp –la sala d’actes on tindrem les ponències i les diferents aules on podrem fer els tallers– com també de les instal·lacions de l’empresa de barrancs Barrankisme on podrem realitzar un dels tallers de barrancs.

A Rialp tenim diferents punts d’allotjaments com l’Hotel Víctor, Casa Canelo a Rodés, Casa Bellera a Caregue i un espai per furgonetes camper amb serveis i dutxes pels participants de la jornada.

Durant aquests dies els participants podran gaudir d’especialistes d’aquest esport en diferents activitats:

Ponències

Les ponències tractaran sobre temes referents als primers auxilis i projectes de seguretat en el descens de barrancs. Per cada tema tindrem un ponent que exposarà durant 50 minuts el seu punt de vista sobre la seguretat en els descens de barrancs. Després es podrà preguntar als ponents sobre els dubtes que tinguem.

Els ponents seran: Iñigo Soteras, David Reñé i Lluís Beardo “Lluichy”.

Els temes que es tractaran són:

  • Valoració de l’escena.
  • Gestió de errors i prevenció.
  • Material necessari o tècniques especifiques al autosocors.
Tallers tècnics

Els tallers tècnic estan preparats per l’aprenentatge dels participants amb les tècniques d’actuació en cas d’accident als decens de barrancs, què hem de portar a la farmaciola, curs de primers auxilis i RCP que Iñigo Sotera ens realitzarà.

Amb el curs de primers auxilis SVB + DEA es podrà demanar el certificat al Consell Català de Resucitació per un preu de 10€.

El diumenge realitzarem diferents tallers in-situ en un barranc per acabar d’aplicar els coneixements assimilats durant el dissabte.

  • Descens amb víctima, assistit i auto descens.
  • Ràpels guiats amb punts fiables o no fiables.
  • Realització d’un punt calent i habilitar la zona per la espera dels equips de rescats.
  • Exemple pràctic en cas d’accident: primera intervenció en cas d’accident
Taules rodones

Divendres, mentre esperem a tots els participants, podrem gaudir d’una taula rodona on discutirem els diferents punts de vista que tenen els participants de les jornades de barrancs. Parlarem sobre el passat, present i futur del barranquisme.

Les jornades tècniques de barrancs de la FEEC neixen amb la intenció de tenir una continuïtat anual i ser un referent amb els millors ponents d’aquest esport.

Sponsors