FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

7è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Centre Excursionista Pedreguer, conjuntament amb la Secció de Muntanya de l’Ateneu Cultural de Xàbia, van ser els encarregats del 7è Aplec Excursionista dels Països Catalans, durant els dies 29, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre de 1983, a les Planes del Montgó, terme municipal de Xàbia i comarca de la Marina Alta.

Més de 470 excursionistes d’arreu dels Països Catalans es van aplegar a la zona d’acampada  sota la immensa mola del Montgó, a cavall entre Dénia i Xàbia, és una impressionant i aïllada mola rocosa declarada Parc Natural per la valuosa biodiversitat que alberga al seu interior, no massa lluny del cap de Sant Antoni.

El divendres 28, va ser el dia de la recepció i inscripció dels participants. El dissabte 29, al matí es va fer l’obertura oficial del campament. Seguidament, es van fer les excursions programades per aquell dia, amb una excursió que passà pels molins de Xàbia, els molins de vent són els vestigis arquitectònics més importants del patrimoni tradicional de la Marina Alta. De fet, Xàbia era coneguda al segle XVII com el graner d’Alacant per la seva producció de blat. El molins de vent eren enginys, d’entre 7 i 8 metres d’altura, que servien per a moldre cereals i com a magatzem de gra  i es va poder admirar la magnífica vista sobre la badia de Xàbia, i continua fins a la farola del Cap de Sant Antoni, penya-segat impressionant, d’uns 170 metres d’alçada.

De retorn al campament, es fa una extensa i ben documentada visita a l’antic Monestir dels Geronis, a la tarda, es va fer una visita més cultural a l’església i el museu de Xàbia, guiada pel propi director de la institució. Al vespre, en Carles Mulet i Vicent Pítarch van fer una xerrada, amb el tema «Aspectes culturals dels Països Catalans», i també s’inaugurà una exposició de publicacions de les diverses entitats que participen a la trobada. Un foc de campament va cloure el primer dia.

Diumenge 30, el temps no va ser el previst i durant el segon dia la pluja va fer acte de presència, cosa que va fer canviar les activitats programades, que era la pujada al cim del Montgó.  Es van programar llavors diverses activitats: una visita al Santuari del Puig, una altre va ser a Dénia, on es va fer una extensa visita a la ciutat, el castell i el museu (amb l’explicació i guiatge de l’arqueòleg, senyor Josep Carrasco; una altre excursió va tenir caire més lliure i els excursionistes aprofitaren la jornada per escampar-se arreu de la comarca, i una darrera excursió va ser a Tàrbena, un petit poble rodejat de muntanyes, on es fa fer un dinar col·lectiu

Dilluns 31, el dia es presentà esplèndid:  L’excursió plantejada va ser pujar a la serra del Montgó, un bell mirador a 753 metres, que sempre i en dies clars, ofereix un extens panorama: el Penyal d’Ifac, la serra de Benitatxell, la de Bernia, la de Parcent, la Penya de l’Altar, la Serrella i entre d’altres indrets d’aquesta magnífica panoràmica en direcció a la mediterrània i on es poden veure també les illes. Un grup dels participants van fer la sortida a la Cova Ampla del Montgó. I al vespre, el Grup Excursionista de Mallorca va oferir una projecció de diapositives de les muntanyes de les illes.

L’últim dia dimarts 1, l’excursió programada era  a la cova de l’Aigua, que presenta un gran interès perquè disposa d’unes boniques vistes panoràmiques tant del sector sud de Dénia (lloma del Castanyar, les Rotes) com de la contornada, i poder contemplar la inscripció romana que es troba protegida per una reixa. Es visità també el port de Xàbia, el cap de la Nau, I els pobles de Moraira, Poblenou de Benitatxell, Teulada i Gata de Gorgos. A migdia es clou el 7è Aplec Excursionista dels Països Catalans donant els traspàs als organitzadors del següent Aplec que serà a les illes balears.

Cova de l’Aigua amb l’inscripció romana que deia: “A pocs metres de l’entrada, a l’esquerra de l’accés, en un abric rocós un tant resguardat de les pluges es conserva una inscripció romana incisa en la roca. El text ens documenta l’existència d’un destacament militar, potser amb l’objecte de la vigilància de la costa. cap a l’any 238 dC Lucius Alfius s’encarrega de la realització d’aquest epígraf que demostra la presència en la contornada de la Cova de l’Aigua d’una “vexilatio”de la legió VII Gemina, amb l’objecte de controlar una possible intervenció militar d’adversaris de l’emperador Maximí.”
Els Molins del Montgó
Cartell del 7è Aplec Excursionista dels Països Catalans