FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

6a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

L’any 1975 tocava el torn de la Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus, la qual volgué continuar la línia acadèmica i divulgativa iniciada l’any anterior. Així, programà diferents conferències, concerts i la projecció d’una pel·lícula sobre la vida de Pompeu Fabra, actes que s’estengueren des del 8 de gener fins al 23 de febrer, data en què tingué lloc l’acte central a Montserrat.

Cal remarcar que el 28 de gener va tenir lloc una conferència del catedràtic Sebastià Mariner sobre uns documents històrics escrits en català l’any 1154 que en aquell moment es varen considerar “els documents històrics més antics escrits en català”.

La Flama arribà al monestir des de Reus per camins de muntanya, després de ser encesa al Centre de Lectura davant del bust de Pompeu Fabra. Després de la missa, concelebrada entre el pare abat i l’arquebisbe de Tarragona, l’acte de la VI Renovació va comptar amb la presència de la Coral Eixam del Centre de Lectura, que va interpretar cançons de muntanya.

Acte seguit hi hagué una audició de sardanes a la plaça del Monestir amb la cobla Principal del Camp. L’acte acadèmic s’inicià simultàniament a la ballada de sardanes i comptà amb representants del Principat ( Josep Iglésies), les Illes ( Josep M. Llompart), el Rosselló (Pere Verdaguer) i el País Valencià (Vicent Andrés Estellés) . La jornada es tancà amb un concert a càrrec de l’Orfeó Reusenc i el cant dels adéus. La premsa de l’època va publicar que a Montserrat s’havien reunit unes cinc mil persones amb aquest motiu.

Cartell 6a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana