FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

50a Festa de la Cançó de Muntanya

El 50è aniversari de la Festa de la Cançó de Muntanya  es va celebrar a la muntanya de Montserrat l’1 de juny de 2014.

Aquell any la comissió organitzadora la van formar la Unió Excursionista Catalunya de Gràcia, l’Agrupació Excursionista Catalunya, el Centre Excursionista Els Blaus, la Unió Excursionista de Sabadell, l’Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore, la Coral Madrigalistes de Catalunya, els Antics Cantaires de l’Orfeó Gracienc, i el Club Excursionista de Gràcia.

Aquesta festa es va començar a celebrar l’any 1965 a Hostalric per l’Agrupació Excursionista de Catalunya, i ha estat organitzada des de llavors per diferents entitats cada edició. En el 2014, les entitats que la van preparar van escollir l’emblemàtic Monestir de Montserrat per celebrar-la, ja que era on el 27 de maig de 1962, en l’Aplec de Cantaires de Montserrat, va sorgir la idea de celebrar una festa com aquesta.

En motiu de l’efemèride, diverses entitats van organitzar la festa del 2014, que va comptar amb la presència i la col·laboració del president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino. La festa va aplegar a 275 persones, de les quals 165 eren cantaires de les diferents corals.

La Festa de la Cançó de Muntanya vol fer honor al lligam que hi havia entre la cultura i la natura, i per això es va escollir peces musicals arrelades a les tradicions excursionistes. Al llarg de la celebració es cantaren cançons com la “Missa dels excursionistes” i la “Cançó de la Rosa”, i peces relacionades amb la natura d’autors com Geisser, “El Virolai” de Josep Rodoreda i Jacint Verdaguer o “La muntanya”, de Pere Jordà. Com és tradició, cada grup cantà un parell de cançons i després totes les corals es van unir en un cant comú.

La festa va començar diumenge amb la benvinguda a totes les persones assistents i l’esmorzar. Al migdia, la Comunitat de Monjos, encapçalada pel Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va donar la benvinguda als participants abans de procedir a la missa dominical. A la tarda les corals es van unir per oferir un concert amb diferents peces musicals. Com és tradicional, el Cant dels Adéus va tancar la celebració.

Cartell de la 50a Festa de la Cançó de Muntanya