FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

41a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

El Centre Excursionista Montclar de Sant Feliu de Guíxols ha organitzat, entre el 23 de gener i el 7 de febrer, els diversos actes programats per commemorar la 41a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

Els dies 23 i 24 de gener, un grup de guixolencs es van desplaçar a Prada de Conflent per retre homenatge al mestre Pompeu Fabra i encendre la Flama damunt la seva tomba. A partir del dia 25, el pati de l’Ajuntament de Sant Feliu, on tots els dies va estar exposada la Flama, va ser l’escenari per presentar-hi diversos actes, amb actuacions de corals, lectura de poemes i poesies i música catalana, amb una molt bona assistència de públic. També es va fer una exposició amb treballs fets per alumnes de diverses escoles de la ciutat, sobre l’obra i figura de Fabra.

Divendres dia 29 va tenir lloc un concert de rock català: “Engresca’t amb la Flama”, al centre social del Montclar. L’endemà dissabte, després d’una caminada pels volts de Sant Feliu, es va fer una arrossada popular en el local del Centre Excursionista, amb l’actuació del grup “La Taverna”  i de Josep Andújar Se, que varen agradar molt als assistents. Al mateix lloc, van actuar també els Petits Ganxons, de l’Agrupació Amics de la Sardana, amb danses i sardanes. Diumenge, al Passeig de Mar, hi van haver diferents actes, amb la presència de les Puntaires Ganxones, una xocolatada popular, un “Toc de vermut”, tots acompanyats pel gegant i la geganta de la Colla Gegantera Ganxona, que van fer feliços a la mainada.

Dimarts 2 de febrer, a la tarda, al pati de l’Ajuntament, tot el públic assistent va gaudir d’un magnífic cant coral a càrrec de les corals Salvador Espriu i Romaní. Van precedir a una introducció de mossèn Pere (parròquia de Vilartagues) molt encertada, jugant amb la paraula flama, que va agradar molt al públic.

Dimecres, a la Casa Irla, es va tenir ocasió de veure i escoltar a l’ex president de la Generalitat Jordi Pujol, que va desgranar passatges i anècdotes dels seus llibres de memòries, que posteriorment va signar. L’acte el va presentar Jordi Sunyer, amb un pròleg  molt amè i simpàtic.

Dijous, també a la casa Irla, hi va haver un acte de cant, acompanyat al  piano per un esplèndid Josep Font. El nombrós  públic assistent va gaudir amb les veus de Sílvia Mas, Gina Reyner i Alícia Calzada.

Divendres a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Municipal, la mainada s’ho va passar d’allò més bé, escoltant els contes de Carles Sala, narrats meravellosament per Rosa Maura. Després, a les 9 del vespre, hi va haver un sopar de germanor al local del Centre Excursionista Montclar, on el duet format per la “Vella Lola” i Se van fer gaudir als assistents amb les seves cançons de taverna.

Dissabte a la tarda, una colla van anar a Monistrol de Montserrat, des don l’endemà, van enfilar a peu muntanya amunt amb la Flama. En un dia esplèndid, l’Abadia de Montserrat va rebre la Flama, i a tots el guixolencs i que hi van anar en autocar. Després de ser rebuts pel pare Abat a l’entrada principal, se celebrà la missa solemne, durant la qual, els membres de la comissió per la Flama van ser convidats a oferir les ofrenes a l’altar. En acabar, es procedir a encendre la llàntia de l’atri de l’església.

A continuació, el Pare Abat va dirigir unes paraules al públic assistent, recordant la importància de l’acte per la nostra cultura i país; l’acte va acabar amb l’himne dels Segadors, seguit per tots els assistents amb molta emoció. Posteriorment, a la sala d’actes del monestir van tenir lloc diversos parlaments a càrrec de la rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli, de l’historiador Jordi Mir, del regidor de cultura de Sant Feliu, Jordi Vilà i del president de la FEEC, Dani Planas. Tot seguit, la coral Cypsella va oferir un concert de cançons catalanes, molt aplaudit pels assistents. Tan sols resta desitjar al Centre Excursionista de Terrassa, l’organitzador de la 42a Renovació, el mateix èxit i suport ciutadà que ha tingut el Centre Excursionista Montclar.

La flama, que representa la nostra llengua, l’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble