FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

38è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Berguedà va ser la comarca escollida pel Centre Excursionista de Catalunya per celebrar l’aplec de l’any  2014 que comença el divendres, 5 de desembre, i es va allargar fins el dilluns dia 8. Més de 700 persones es concentraren a Berga i al Berguedà en motiu del 38è Aplec Excursionista dels Països Catalans. Com ja és habitual aquesta trobada anual de caràcter festiu es celebra en diferents territoris de parla catalana. A més de sortides a la muntanya, també es van organitzar altres activitats culturals i socials.

Els visitants van arribar de tota de Catalunya, de la Catalunya Nord, de l’Alguer, d’Andorra, de la Franja, i València, entre d’altres. Molts es van concentrar a Berga ciutat, però n’hi va haver de repartits per tota la comarca i fins i tot comarques veïnes. Els allotjaments estaven plens.

Tal  i com van manifestar a Ràdio Berga Pepa Igartua, secretària del Centre Excursionista de Catalunya (CEC); i Lluís Willavert, vocal de cultura del CEC. Es fan activitats diverses i variades que tenen com a objectiu “unir natura i cultura”. També es va manifestar al Regió 7 dient que per a dur a terme aquest aplec calia un desplegament notable de mitjans per cobrir les necessitats dels participants, com ho eren: l’allotjament i el transport, i que es feia amb la col·laboració de les entitats excursionistes, clubs esportius i l’ajuntament de la ciutat. A més, des del consistori també es va implicar l’Associació d’Hostaleria i de Turisme.

Els participants van prendre part d’una programació que incloïa excursions a indrets emblemàtics del Berguedà com ara el Pedraforca, el santuari de Queralt, el Pi de les Tres Branques, o la Serra d’Ensija, entre d’altres. També es van fer sortides culturals, per exemple a Sant Quirze de Pedret, al Museu de la Patum i a d’altres equipaments. I va haver-hi xerrades i conferències, una de les quals sobre la Patum i una altra sobre el Pi de les Tres Branques.

Propostes variades i atractives que es van poder dur a terme gràcies a una seixantena de vocals i voluntàries del Centre Excursionista de Catalunya, que ja durant mesos van treballar per dissenyar les excursions, actes culturals, i muntar tota la infraestructura que suposa un aplec d’aquestes característiques.

La simbologia del Pi de les Tres Branques, en una fotografia feta l’any 1905 per Cèsar August Torras, quan l’abre encara era viu i esplendorós, lliga perfectament amb Berga, però també amb el Tricentenari, amb el nacionalisme català i la celebració d’aplecs excursionistes. En un apunt del blog de Ferran Alexandri s’explica com es va fer el cartell del 38è Aplec.

 

 

 

Cartell 38è Aplec dels Països Catalans