FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

2è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Centre Excursionista de la Vila Joiosa va se l’organitzador del 2è Aplec dels Països Catalans durant els dies 29 d’abril i l’1 de maig de 1978 a la Serra de Bèrnia (Marina Baixa) en un aplec de germanor on hi assistiren uns 300 participants.

El pintor valencià Antoni Miró, va editar el cartell titulat «Una senyera, una nació». Els excursionistes catalans hi foren presents encapçalats pel president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Josep Masana. Els mallorquins eren representats per Sebastià Barceló, del grup Aire Lliure de Mallorca, i Josep Rotger, tocador de la xirimia que va amenitzar als presents amb melodies mallorquines. En aquesta edició va haver-hi gran participació de valencians per trobar-se a les seves contrades. Al capvespre del diumenge, es va pujar a peu de Serra de Bèrnia (1.128 m) . Abrupte, calcari i vertical. Fa una llargària d’11 quilòmetres i s’estén en direcció perpendicular a la costa, des de la falla de Bolulla a l’oest fins al Morro de Toix a l’est, on se submergeix dins les aigües de la mar Mediterrània. La serra té una extensió de 1900 hectàrees, repartides entre els municipis de Callosa d’en Sarrià, Altea, Calp, Benissa i Xaló. El cim més elevat de la Serra de Bèrnia -que és utilitzat com a vèrtex geodèsic- es troba al terme municipal de Xaló, i mesura 1128 m sobre el nivell de la mar.

Tot el dia, però, el temps insegur d’una banda i de l’altra la necessitat de fer el programa de l’organització, mantingueren al lloc escollit com a recepció a la majoria dels participants, en el magnífic mirador a mig aire de la serra. En Josep Masana exposà el camí que han fet les entitats catalanes, per anar aconseguint una Federació democràtica, i el punt on es troben els treballs de replantejament de la seva organització. Després es parlà de la següent Assemblea General per aprovar els nous Estatuts, basats en els de la Federació de l’any 1932, i de les grans dificultats de metal·lització que caldria vèncer a l’hora de retornar a les entitats el protagonisme que els corresponia. En Joan Senent, president del Centre Excursionista de València, exposà la situació de l’excursionisme al País Valencià i en Sebastià Barceló parlà de l’excursionisme a les illes.

Tanmateix, els representants de Mallorca van demanar per a l’any següent ser els organitzadors del 3è Aplec Excursionista dels Països Catalans. I, amb aquest propòsit es va concloure l’Aplec de germanor.

Cartell del 2è Aplec dels Països Catalans, titulat «Una senyera, una nació» del pintor valencià Antoni Miró