FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

12a Ensenya d’Or – Sr. Jaume Ramon i Morros

Jaume Ramon i Morros (UEC Barcelona), excursionista i dinamitzador cultural, va ser soci de l’AE Pedraforca, de la UEC i del CEC. Ha estat un dels personatges importants de l’excursionisme del segle XX. Membre de la UEC Barcelona, entitat que presidí des del 1972 al 1978 va estar durant molts anys el director de l’Arxiu Bibliogràfic.

La tasca periodística desenvolupada a la revista de la pròpia UEC i a “Vèrtex”, on el 1966 va entrar en el cos de redacció, va ser nomenat dos anys després redactor en cap i quasi de seguida director tècnic. Entre l’anecdotari de l’excursionista-periodista, en aquest cas al butlletí de la UEC, també hi trobem el control de la censura del règim.

Director de la UEC, de la FEEC i de la Federació d’Ateneus de Catalunya. Director-president de l’Arxiu Bibliogràfic Excursionista de la UEC de Barcelona, director de la revista Vèrtex, fundador de Mountain Wilderness de Catalunya. Impulsor del Premi Sant Bernat també va ser fundador i director de les Jornades de Literatura Excursionista, una de les poques iniciatives de casa nostra sobre recerca excursionista històrica. Va participar en la confecció de les Noves Bases de Manresa i fou fundador de l’associació que porta aquest nom. Membre del Centre d’Estudis Nacionalistes, de la Societat d’Onomàstica, dels Amics de l’Art Romànic i de la comissió permanent de les Assemblees Intercomarcals d’Estudiosos. Va ser l’ànima de la Festa de la Cançó de Muntanya, el festival més important a Catalunya sobre cançons tradicionals, populars i muntanyenques i darrerament havia estat treballant amb la Comissió Verdaguer per preparar els actes de celebració de la IV Diada de Verdaguer Excursionista, Impulsor i promotor de la Flama de la Llengua Catalana, els homenatges dels excursionistes a Verdaguer i les Jornades de Literatura Excursionista.

Va ser editor, periodista i escriptor de temes muntanyencs i de la història de Catalunya. Va rebre la Medalla de forjador de la història esportiva de Catalunya, la Medalla de Plata de la UEC (1967), la Medalla de Plata de la FEM (1968).

Ensenya d’Or per la seva trajectòria i dedicació en l’àmbit excursionista.

L’any 1992 va rebre el XXVI Premi Sant Bernat per l’obra Elisard Sala, l’obra d’un músic poeta.