FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

11è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Centre Excursionista «Fontinient» d’Ontinyent va ser l’organitzador del 11è Aplec Excursionista dels Països Catalans els dies 9, 10, 11 i 12 d’octubre de 1987 a la font de Mariola, Bocairent. La serra de Mariola situada entre les comarques de l’Alcoià, del Comtat i de la Vall d’Albaida, i és una de les muntanyes més característiques d’aquestes comarques. En aquest Aplec participaren uns 880 excursionistes.

Es va preparar un programa d’excursions, visites culturals i actes reivindicatius ben complet, amb el doble objectiu de conèixer millor els valors culturals i naturals de la serra i, també, de manifestar el compromís d’excursionistes i ecologistes en defensa dels paisatges de Mariola i del seu desenvolupament ordenat i coherent com a espai natural protegit.

El divendres 9 d’octubre, al migdia, s’obrí la recepció als assistents i dissabte, començaren les activitats, amb l’excursió al Montcabrer (1.389 m), el cim culminant de la serra. Els 223 participants arribaren al cim al cap de dues hores i, d’allí, es dirigiren vers les «Caves d’Agrès» (pous de glaç). Possiblement es tracte de la nevera més famosa del País Valencià. Situada a la serra Mariola, fou construïda al segle XV. A 1.000 metres d’altitud, compta amb un diàmetre de 15 metres, 12 metres de fondària i una capacitat de 1.906 metres cúbics. Situades junt al refugi «Reig del Moral», del Centre Excursionista d’Alcoi, i per la carena fins la «Cava d’en Miquel».

A la tarda, es projectà l’audiovisual “La Vall d’Albaida i la Mariola”, un recorregut pels pobles i paratges de les comarques properes, a càrrec de David Mira i Rafael Sanchis. A la nit, el Grup de Danses «Cardaors», de Bocairent, va dedicar una mostra dels balls folklòrics de la serra de Mariola.

El diumenge al mati, es va fer l’excursió a la serra de Benicadell, pren el seu nom del cim emblemàtic de la serralada, amb 1.104 metres, amb més de 125 assistents. A la tarda, a l’indret d’acampada, es va fer una xerrada, a càrrec de Salvador Balcells, sobre l’ecologisme i l’excursionisme. I, la nit, se celebrà el «sopar de germanor», acompanyat s per una colla de dolçainers. Dilluns es realitzà l’assemblea d’entitats excursionistes assistents a l’Aplec. L’organització, després d’informar sobre el desenvolupament general de l’Aplec, presentà la proposta de Manifest, que fou aprovada, amb la inclusió d’algunes esmenes proposades pels assistents, on es demanava de declarar parc natural, a la serra de Mariola, més de 800 persones donaren suport al manifest Salvem la Mariola.

Finalitzà l’aplec amb la presentació per part de la Secció de Muntanya del Club Pollença, del lloc previst per celebrar-hi el següent Aplec: la Cala Murta, a prop del Cap de Formentor, a l’illa de Mallorca.

Cartell del 11è Aplec Excursionista dels Països Catalans