FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

10a Ensenya d’Or – Sr. Josep Milà i Atset i Sr. Jordi Pujol Soley

Josep Milà i Atset

Josep Milà i Atset  (Centre Excursionista Vilafranca) , considerat un dels principals impulsors de l’excursionisme al Penedès i la seva passió per la muntanya es barreja amb la defensa social, política i cultural. Soci fundador de la Joventut Excursionista Vilafranquina, Ascensió al Kilimanjaro l’any 1991, amb 70 anys d’edat complerts. Ha realitzat nombroses ascensions als Pirineus, als Alps i a la resta dels cinc continents, amb viatges a més de 150 països. L’any 1961 va ser el millor esportista penedesenc per les ascensions al Montblanc i al Cerví i el 1989 rep la Medalla Forjador de la Història esportiva a Catalunya.

Josep Milà va desenvolupar la seva carrera excursionista en els anys més foscos del franquisme, quan la pràctica d’aquesta activitat adquiria un caràcter polític força marcat. Va patir les represàlies del règim per expressar el seu sentiment catalanista dalt dels cims del Pirineu, va seguir sortint a la muntanya fins i tot en contra de la prohibició d’algunes institucions. El context excursionista en què va viure li va impedir tenir una gran carrera esportiva, però ja de gran va poder dur a la pràctica alguns dels seus somnis.

Tal i com queda plamat en el llibre Josep Milà. L’amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra (Lectio Ediciones), de Francesc Roma i Casanovas, on explica en primera persona la seva vida excursionista, tal com l’ha sentida, en converses mantingudes a casa seva. És, sens dubte, un document històric prou important per formar part d’aquesta història dels pioners excursionistes a Catalunya. La Revista Vèrtex també li va fer una entrevista en el núm. 188 on manifestava: “La Muntanya va ser la meva decisió durant el franquisme”.

En 1989 la Generalitat de Catalunya li va concedí la Medalla como Forjador de la Historia Deportiva de Cataluña, i l’any 2004 la FEDME es  disculpava públicament per la decisió presa pels seus antecessors l’any 1949 d’expulsar-los a perpetuïtat de l’esport de muntanya, per la seva implicació de les targetes catalanistes dels cims del Pirineu.

El mateix dia de la Festa de la FEEC , donava l’ensenya d’Or a l’expresident Jordi Pujol, dos personatges ben diferents però que van saber convertir la seva afició per la terra en una bandera de patriotisme català.

Ensenya d’Or per la seva va extraordinària aportació a l’Excursionisme català.

Josep Milà a l’acte de presentació del llibre que recull el seu testimoni Cal que sapigueu de nosaltres …, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Vilafranca, l’any 2006

 

Jordi Pujol Soley

Jordi Pujol Soley (President de la Generalitat de 1980 al 2003) gran amant de la muntanya, ja de jove pertanyia a una moviment escolta, i va saber transmetre aquesta passió a la gent que l’envoltava.

Va dir en una ocasió que l’excursionisme ens aportava un bon gruix de catalanitat, de romanticisme i d’il·lusió. L’excursionisme no només era anar a caminar, perquè era una activitat que et permetia entrar en contacte amb la realitat del país i vibrar.

El mateix dia de la Festa de la FEEC , donava l’ensenya d’Or a Josep Milà i Atset, dos personatges ben diferents però que van saber convertir la seva afició per la terra en una bandera de patriotisme català.

Ensenya d’Or per la seva va extraordinària aportació a l’Excursionisme català.

El President Anton Fontdevila imposant l’Ensenya d’Or