FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: coradada
Foto: coradada

Agenda / Activitats

Serra de l’Albera (setmana santa)

Situada a la comarca de l’Alt Empordà, la Serra de l’Albera, és el darrer tram dels Pirineus, allà on la Serralada arriba al mar.

D’altre banda marca la frontera entre dos estats l’espanyol i el francès. Però més que una separació, per la seva idiosincràsia constitueix un nexe d’unió entre una i altre banda.

És també terra de contrastos, des de les brolles mediterrànies a les fagedes, entre el mar i la muntanya.

Petits pobles a banda i banda, vinyes i oliveres, dòlmens, fagedes amb arbres monumentals, torres de guaita amb vistes increïbles…i a la primavera, amb la floració de les estepes i les ginestes l’Albera es un esclat de colors.

Tot plegat, li confereix una forta personalitat, que podrem copsar pas a pas.

Per això per aquesta Setmana Santa anem quatre dies a fer NOVES rutes, a banda i banda per aquest territori excepcional..

1er dia: Ruta megalítica i estanys de Capmany.

La Serra de l’Albera es el paratge de Catalunya que alberga la major quantitat de dòlmens per metre quadrat.

En aquesta excursió, situada al vesant sud i de caràcter mediterrani, podrem veure fins a 10 dòlmens de diferent tipologia, dos menhirs, la Pedra dels sacrificis, amb símbols enigmàtics gravats i fins i tot la curiosa Pedra oscil·lant.

També a la zona es troba una zona de bases denominada els estanys que a la primavera s’omplen de vida i son un refugi de per a les aus.

Distància: 16 km

Desnivell: 250 m

2on dia: De Saint Cristhau a Saint Martí des Alberes

Partint del llogaret de Saint Jean des Alberes, farem una ruta que ens durà a la carena de la serra tot passant per les restes de l’ermita de Saint Cristhau, encinglerada d’alt d’un esperó amb vistes excepcionals sobre la plana del Rosselló i el mar.

A banda de les vistes extraordinàries, aquesta ruta es molt variada, ja que transitarem per carena, boscos de alzines sureres i finalment una esplèndida fageda per acabar a Saint Martí des Alberes.

Distància: 14 km

Desnivell: 400m

3er dia: La tour de Queroig

Partirem de la població de Banyuls- sur- mer per a fer una ruta preciós amb vistes increïbles sobre la costa del Roselló i l’Empordà, que ens portarà a la torre de Queroig, una de les diverses torres de guaita que hi ha en aquest sector de la costa.( Madeloc, Massane, Queroig)

Anirem guanyat alçada de mica en mica, primer entre terrasses de cultiu de vinyes perfectament cuidades que conformen un mosaic meravellós. De ben segur ens vindrà al cap aquella cançó … vinyes verdes vora el mar… Desprès les estepes i ginestes en plena floració, boscos de sureres i finalment el cim, amb unes vistes espectaculars !!! El mar i tota la costa davant els nostres ulls. Cerver, Llança, Port de la Selva, Cap de Creus, la Badia de Roses…

El descens novament impressionant amb un mantell groc de ginestes i argelagues que contrasta amb el blau del mar.

Distància: 12 km

Desnivell: 670 m

4 dia: Pic Neulòs i fagedes de la Tanyareda

I no podem marxar de l’Albera sense fer el Pic Neulòs, el punt més alt de la Serra evidentment amb molt bones vistes sobre l’Empordà i el Roselló. Ni visitar les millors fagedes situades a la cara nord.

Així doncs la darrera jornada la iniciarem al Col de l’Ullat, des de on farem una ruta circular que tot passant per fagedes amb arbres increïbles ens duran al sostre d’aquest territori.

Distància: 14 km

Desnivell: 590m

Grau de dificultat: mig

Allotjament: Hotel en Habitació doble

Esmorzars i Sopars: al restaurant del Hotel

Preus:

Socis: 170€

Socis “60”: 160€

Socis”30” : 165€

No socis: 180€

El preu inclou organització i guiatge.

Altres despeses:

Mitja pensió en Hotel i habitació doble per persona i per a tots el dies: 161€

Transport: 25€