FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

Senderisme a Somiedo

Distància 15
Desnivell 650

El Parc Natural de Somiedo, declarat Reserva de la Biosfera i situat al sector meridional d’Astúries, a la Serralada Cantàbrica, és un dels espais naturals mes importants de la Península, pel seu altíssim valor ecològic.

El seu territori és conformat per cinc rius que formen cinc valls verdes i envoltades d’altes i agrestes muntanyes.

Els seus vessants son cobertes de grans extensions boscos de caràcter atlàntic, faig i roure prioritàriament i son refugi d’una fauna esplèndida. …L’os Bru, el gall fer, el llop, isards, daines… mentre que el voltor i l’aufrany nidifiquen als cingles.

A les zones altes trobem “ las Brañas” prats de pastures esquitxats de nombroses barraques de “teito”, barraques tradicionals de pastors amb teulades de bruc. Aquesta es terra de ramaders i transhumància.

Per sobre dels prats, només hi resten els cims des d’on poder gaudir d’un paisatge espectacular, harmoniós i gens alterat, on home i natura conviuen i es respecten des de temps ancestrals.

 

Rutes previstes:

Valle del Lago

Aquesta ruta recorre el “ Valle del Lago” de visita obligada, fins arribar al el llac més gran de tot Astúries, situat a un preciós circ glacial. Des d’on admirar tota la vall .El fons de la vall, en forma de U i d’un verd intens, contrasta amb els punxeguts pics calcaris.

Distància: 15,5 km desnivell: 490 m

 

Puerto de Somiedo – El Cornon

El Cornon amb els seus 2190 m es el pic mes alt de tot el Parc . No cal dir que des del cim tindrem unes vistes espectaculars i no tant sols de les valls i muntanyes de Somiedo, doncs fa de frontera amb les muntanyes de Bábia i Luna a Lleó. Així doncs, tindrem un peu a cada banda.

Iniciarem la ruta al Puerto de Somiedo i tot travessant la bonica vega de Penouta, de mica en mica anar guanyant alçada. Deixant enrere les pastures i les vaques per endinsar-nos en el terreny de joc preferit dels grups de isards que poblen la zona.

Distància: 16 km desnivell: 745m

 

Villar de Vildas “Brañas de la Pornacal i Los cuartos”

En aquesta ruta partirem de Villar de Vildas, un poble somedà situat a la capçalera del riu Pigüeña. Aïllat per carretera fins a finals del segle XX, conserva una rica arquitectura tradicional.

Visitarem dues “brañas”, conjunts de cabanes de teito, típiques de Somiedo, “la Pornacal”, la més gran i millor conservada de tot el Parc i la de “los cuartos”, situada en un entorn insuperable. De camí passarem pel bonic salt del Corralón

Distància 13,5 km / desnivell 556 m

 

Lagos de Saliencia i mirador de la Miaja

Els coneguts com a lagos de Saliencia es un conjunt lacustre d’origen glacial, format pels llacs Negre, de la Cueva i Cerveiriz i alguna petita llacuna.

Separats del lago del Valle, per els “ Picos Albos” Oriental i Occidental que com dos gegants dominen la cubeta glacial on es troben. Tanca el circ un seguit de cims i colls, Pico el valle Calabazosa, La Colorada, La Calabazosa, Peña Cualmarce i la cresta de Traspando. Espectacular.

Allargarem la ruta circular dels llacs per tal d’apropar-nos al mirador de las Miajas, amb vistes impagables sobre el Valle del Lago.

Distància 15 km / desnivell: 616 m

 

Braña de La Mesa por la foz del Arroxu

Aquesta vegada com a comiat ens endinsarem a la foz del Arroxu, un altre de les meravelles excursionistes que ens regalen aquestes terres.Un tall entre uns plegaments a la roca calcària del tot espectaculars, per on discorre l’aigua formant preciosos salts esglaonats.

El nostre camí paral·lel al curs del torrent, es un dels antics camins pel que els habitants de Saliencia pujaven als prats d’alçada i a les cabanes de teito per passar l’estiu amb els ramats o bé per guanyar el Camín Real de Mesa, pot ser la ruta de transhumància més important de la península.

La braña de la Mesa, es diferent a d’altres que haurem vist. Esta formada pels anomenats, corros, cabanes circulars, que li dona el aspecte de poblat prehistòric.

Distància: 15 km / Desnivell: 650 m

 

En funció de la meteorologia o del grup les rutes poden tenir variacions a criteri del guia.

Preus del guiatge: ( no inclouen allotjament ni transport)

Socis: 280€

Socis “30”: 275€

Socis “60”: 270€

No socis: 290€

Allotjament per a tots els dies : Hostal habitacions dobles. dormir + desayuno 135 €

Sopar: 15€ noche aprox. (abundant i molt bo, el preu depèn del que demaneu)

Viatge: es fa en furgoneta i cotxes dels participants.( es calcula un quilometratge i es dona als conductors) calculem uns 100€ aprox