FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Escruela
Foto: Josep Escruela

Agenda / Activitats

Excursions i ascensions per les valls d’Aragües i Hecho

Excursions i ascensions per les valls d’Aragües i Hecho del 6 al 10 de desembre 2023.
Aprofitant l’aqüeducte del desembre (del dia 6 al 10), marxem a les valls occidentals dels Pirineus. Farem muntanyes modestes en alçada, però amb caràcter (sense ser difícils). Les cotes baixes ens obsequiaran amb els colors de tardor.

Programa
Dimecres 6: ben d’hora enfilarem carretera cap a la vall d’Aragües, perquè us situeu, per sobre de Jaca. Un cop instal·lades al refugi de Lizara, marxarem cap al Collado del Bozo. Això seran 500 metres de desnivell, arribant a cota 2.000 m.

Com el terreny fins aquí no presenta cap dificultat, qui vulgui es podrà tornar ja cap al refugi o a gaudir dels paisatges. I qui tingui ganes de caminar una mica més, anirem a pujar cap al Macizo de Vernera (2.453 m). La tornada serà pel mateix camí.

Dijous 7: farem una excursió circular per gaudir de les vistes que es contemplen des del Bisaurin, un dels cims emblemàtics de la zona. 11 kilòmetres i mig de caminar per fer i desfer quasi 1.200 metres de desnivell… no hi ha problema, tenim tot el dia.

Divendres 8: canviem de vall fent una horeta de desplaçament per carretera, per anar cap a Hecho. Un cop instal·lats al refugi de Gabardito (1.380 m), farem l’ascensió a la Punta de la Cuta (2.162 m), no arriba a 800 metres de desnivell, de relleus suaus, però ben maco! Una jornada de recuperació activa.

Dissabte 9: el Castillo de Acher no és el pic més alt de la zona, però és tan maco que venir a Hecho i no pujar-hi és un pecat. Si a més arrodonim la sortida tot passant per Aguas tuertas…
Ara, com el total és llarg, farem dues parts i així ho fem més optatiu… Sortint de cota 1.400 metres, farem la vall d’Aguas tuertas, després pujarem cap al Puerto de Acher (2.157 m) i fins a la collada del Barcal ningú es baixa del vaixell… però arribats aquí, qui vulgui podrà “plantar-se i gaudir”. I qui vulgui seguir, a conquerir el Castillo, del qual encara ens separaran 380 metres més de desnivell. Val la pena, però sobre la marxa. Un cop retrobats al Barcal, cap al pàrquing a tancar el cercle.

Diumenge 10: per no excedir-nos, el darrer dia pujarem al Pic de la Ratlla, després baixarem cap a l’Ibón Acherito i ja cap al pàrquing a tancar el cercle i un cicle de 5 dies que esperem inoblidables en positiu! Aquesta darrera ascensió seran 900 metres en uns 10 kilòmetres.

Preu organització i guiatge
Persones sòcies: 200 €
Sòcies “30”* 195 €
Sòcies “60”* 190 €
No sòcies: 220 €

*Persones que sumen 30 o 60 dies d’activitat com a sòcies de Cordada.

Altres despeses: pròpies + guia i que es paguen “in situ” (allotjament, menjar), compteu un màxim de 200 € + transport (màxim 25 €).