FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: CE Pica d'Estats
Foto: CE Pica d'Estats

Agenda / Activitats

Excursionisme: Puig de Castelltallat i Santa Llúcia de Puigmal

Distància 10,4 km
Desnivell +- 660 m

Bones vistes, una bonica ermita romànica i, sobretot, gorgues i salts d’aigua d’una gran bellesa.

Ruta: Comencem a la Collada de Sentigosa, seguim la carretera en direcció a Sant Joan de les Abadesses durant uns 200 m, i comencem a remuntar, a mà esquerra, per una sobtada pista forestal. L’ascens és un regal als sentits, perquè discorre per una extraordinària fageda.

No tindrem cap dificultat per assolir el cim del Castelltallat a 1.280 m. Des del cim i per iniciar el descens no hi ha camí, potser algunes traces de sender difícils de rastrejar, per la qual cosa haurem d’estar molt atents al terreny, i baixar a poc a poc. Al final, al Pla de les Bases, arribarem a una pista, encara que haurem de fer un bon salt en un desmunt per accedir-hi. Aquest és el camí ample que seguirem fins al Coll de l’Home Mort, també travessant fagedes. Des d’aquest punt canviarem totalment de rumb per dirigir-nos fins als Gorgs de la riera de Torrents. Són tres o quatre salts d’aigua seguits, cada cop més bonic.

El del cap de munt, gràcies al travertí, és impressionant. I després de passar per un parell de gorgs (Gorgs del Torrent) arribem a la bonica ermita romànica de Santa Llúcia de Puigmal, romànica, del segle XII. Restaurada, el campanar amb espadanya grinyola una mica. Just al seu costat hi ha una font.
Seguim fins al bonic gorg de Santa Llúcia.

Tot seguit el camí davalla tot acostant-se i allunyant-se poc de la riera. Pel camí, ens anirem trobant més salts d’aigua i gorgs (alguns de rieres afluents), que ens aniran allargant la caminada. Alguns són molt bonics. I els que veiem i sentim de lluny.
Arribem al punt de sortida.

Itinerari circular: Inici al coll de Sentigosa (Sant Joan de les Abadesses)