FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

Caminada de la Llum

Distància 25 km
Desnivell 571 (+) 1041 (-)

La Festa de la Llum és la més universal i, alhora, la més peculiar de totes les tradicions manresanes. El seu origen l’hem d’anar a buscar al S.XIV (1345) quan en temps de sequera, fam i malalties la ciutat va decidir construir una séquia que portés aigua del Llobregat des de Balsareny.

Aquesta iniciativa va topar amb la negativa de Galceran Sacosta, Bisbe de Vic, a deixar passar la séquia per les seves terres. Davant la desobediència dels Manresans, el bisbe va respondre amb l’excomunió de tota la ciutat. El 21 de febrer de 1345 es va produir el prodigi; un raig lluminós procedent de Montserrat va entrar al temple del Carme i tots els campanars de la ciutat van començar a repicar tot sols. El bisbe, penedit, va aixecar l’excomunió i perdonà tots els Manresans.

Per commemorar aquest fet històric, el Centre Excursionista Comarca de Bages organitza cada any, des de en fa més de 40, la tradicional Caminada de la Llum, que consisteix en la baixada de la llum de Montserrat fins l’església del Carme, simbolitzant la llum misteriosa que el segle XIV arribà també de Montserrat

El recorregut consta d’uns 25 km que es completen en unes 5 hores, i amb diversos controls d’avituallament i la parada per dinar que anirà a càrrec de l’organització. La pujada es fa amb autobusos, per anar directe al cambril on es fa un breu acte de salutació i encesa de la Llum. Just abans de la sortida s’ofereix als inscrits una tassa de xocolata calenta i coca i es dona el tret de sortida. El recorregut surt del Monestir cap a Santa Cecília, Can Martorell, Castellgalí, els Torrents, els Comtals i Manresa.

Horaris aproximats:

9h matí: sortida des de l’estació d’autobusos de Manresa en direcció Montserrat.
10h matí: Encesa de la Llum a la capella del cambril de la basílica de Montserrat.
10.30h: Xocolatada a la plaça.
11h: Sortida caminada en direcció Manresa.
Entre 16h / 17h: Arribada de la Llum a l’església del Carme.

Controls / avituallaments:

1r control al km 8,8: Sant Cristòfol, a tocar l’ermita romànica de Sant Jaume de Castellbell, on hi haurà aigua, sucs, galetes i fruits secs.
2n control al km 12,5: Pedrera de Balçamuller, abans d’arribar a Castellgalí. Dinar, a base d’entrepà, fruita, beguda i cafè.
3r control al km 23: Església del Carme de Manresa. Darrer avituallament i lliurament de la llum al rector de l’església.

Preus:

Amb assegurança pròpia: 6€
Sense assegurança pròpia: 9€ (tramitació assegurança col·lectiva
Per qüestions ecològiques volem estalviar els gots de plàstic pels avituallaments, donarem uns gots reutilitzables pels quals es demanarà una penyora d’1€, a recuperar si es torna el got a l’últim avituallament.